Postavili smo spomen-ploču na mjestu vjenčanja Marije i Stjepana Radića u Pragu    

Spomen ploča

U godini u kojoj se slavi 140. godišnjica njegova rođenja, hrvatski političar Stjepan Radić napokon je dobio svoje prvo spomen-obilježje izvan Hrvatske- spomen-ploču u crkvi svetog Norberta u Pragu gdje je 23. rujna 1898. sklopio brak s češkom učiteljicom Marijom Dvořákovom. Postavljanje ploče iniciralo je i organiziralo Hrvatsko-češko društvo, a pokrovitelj akcije bio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, koji je ploču otkrio na 113. godišnjicu Radićeva vjenčanja, 23. rujna 2011, zajedno sa zastupnikom Zastupničkog doma češkog parlamenta Tomášom Úlehlom. Tekst na ploči u hrvatskom prijevodu glasi: „U ovoj se crkvi 23. 9. 1898. hrvatski političar i prijatelj Čeha Stjepan Radić oženio češkom učiteljicom Marijom Dvořákovom. Podižu Hrvatski sabor i Hrvatsko-češko društvo Zagreb, 2011.“

Otkrivanje spomen ploče

Nakon otkrivanja spomen-ploče, slijeva: Tomáš Úlehla, Luka Bebić, Marijan Lipovac i Maja Maričić  

Crkva svetog Norberta nalazi se u predjelu Střešovice (Praha 6), u Sibeliovoj ulici 2/49, i iako je udaljena od glavnih praških znamenitosti, njen posjet neke hrvatske turističke agencije već su uvrstile u svoje programe. Tako je Prag dobio svoju novu znamenitost, barem za posjetitelje iz Hrvatske.

Povodom otkrivanja spomen-ploče, Hrvatsko-češko društvo organiziralo je putovanje autobusom za svoje članove i druge Radićeve štovatelje (ukupno 50 osoba), među kojima je bila i njegova unuka Maja Maričić.

Svečanost u čast Marije i Stjepana Radića bila je zaista posebna. Najprije je u njihov spomen služena misa zadušnica koju je predvodio zagrebački isusovac Stjepan Kušan u koncelebraciji s mjesnim župnikom Wolfgangom Horákom. Uz članove Hrvatsko-češkog društva, nazočni su bili i domaći vjernici, kao i nekoliko Hrvata koji su se tih dana zatekli u Pragu. Uz Luku Bebića i suprugu Gerdu, u saborskom izaslanstvu bili su i zastupnica češke i slovačke manjine Zdenka Čuhnil, zastupnik HSS-a Boris Klemenić, a bili su tu i hrvatski i češki veleposlanici, Frane Krnić i Karel Kühnl, rektor zagrebačkog sveučilišta Aleksa Bjeliš, kao i vodeći češki kroatist Dušan Karpatský, koji je osamdesetih godina pronašao nepoznate Radićeve autobiografske zapise pisane češki, a pomogao nam je i u nastanku teksta na ploči. Češki parlament predstavljao je zastupnik Tomaš Úlehla i to je bio prvi slučaj da predstavnik češke države odaje počast najvećem češkom prijatelju kojeg su ikad imali među Hrvatima.

Misa je služena hrvatski i češki, a duh hrvatsko-češkog zajedništva bio je vidljiv i u pjesmama koje je izveo župni zbor, po «narudžbi» Hrvatsko-češkog društva- Tisíckrát pozdravujeme tebe i K nebesům se orla vzletem, koje Hrvati znaju pod nazivima Zdravo djevo i Do nebesa nek se ori. Pater Kušan u svojoj je propovijedi spomenuo Mariju i Stjepana Radića kao uzorne supružnike, a posebno je istaknuo Radićevo zalaganje za poštivanje vrijednosti obitelji kao temelja svakog društva i naroda.

«Neka nam Gospodin pomogne da kao dva naroda, češki i hrvatski, budemo solidarni, da jedni drugima otvaramo oči prema onome što je vrijedno», zaključio je svoju propovijed pater Kušan.

Svečanost otkrivanja spomen-ploče, postavljene u predvorju crkve svetog Norberta, uslijedila je nakon mise. Uvodno je govorio predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, koji je kazao da se Marija i Stjepan Radić otkrivanjem spomen-ploče njima u čast simbolički ponovno vraćaju u Prag, u kojem su zajedno posljednji put boravili nedugo prije Radićeve smrti 1928.  Njihov brak nazvao je simbolom hrvatsko-češkog prijateljstva.

Tomáš Úlehla biranim je riječima govorio o Radiću. «Stjepan Radić je bio borac za pravdu i slobodu i to danas moramo cijeniti. Njegovo djelo nam je uzor u radu kako moramo zajednički unaprijeđivati našu suradnju i kako moramo jedni drugima pomoći. Dolazit ću ovamo i dovodit ću i svoju polugodišnju kćerkicu i pokazati joj da je ovo mjesto koje simbolizira da se ljudi jedni prema drugima moraju ponašati solidarno i prijateljski», rekao je Úlehla.

Predsjednik Sabora Luka Bebić za Radića je kazao da je bio vizionar koji je uz ostalo gradio prijateljstvo češkog i hrvatskog naroda. «Svoj politički program formirao je na povijesnoj veličini svog hrvatskog naroda ali je isto tako slavio i promicao slavu češkog naroda, njegovu povijest, sadašnjost i njegovu zajedničku budućnost s Hrvatskom. Radić je često putovao u Češku, nadahnjivao se češkim idejama o slobodi i samostalnosti i poznavao je prvog češkog predsjednika Tomáša Masaryka i od njega je mnoge stvari naučio i pretočio u hrvatsku nacionalnu politiku. Na tradicijama koje sežu duboko u našu zajedničku povijest, još od devetog stoljeća, danas u suvremeno doba gajimo prijateljske dobre odnose s Češkom kojoj zahvaljujem što je cijelo vrijeme podupirala hrvatski put i u NATO i u EU. Nadamo se da ćemo u zajedničkoj europskoj kući sačuvati našu povijest, kulturu, našu pismenost, naše kršćanske tradicije koje nećemo izgubiti nego unaprijediti», izjavio je Bebić.

Boravak u Češkoj članovi Hrvatsko-češkog društva zaključili su odlaskom na jug- najprije u Tábor, gdje je Marie Dvořáková prije udaje radila kao učiteljica, a zatim u České Budějovice, središte južne Češke, i Český Krumlov, vjerojatno najljepši grad u Češkoj.

Nazočni

Članovi HČD-a i ostali nazočni na otkrivanju spomen-ploče u čast Marije i Stjepana Radića ispred crkve sv. Norberta

 

Sljedeće putovanje po Češkoj i upoznavanje s njenim kulturnim i prirodnim znamenitostima Hrvatsko-češko društvo planira u proljeće 2012.

I Vi nam se možete pridružiti!  

 

Galeriju fotografija s otkrivanja spomen-ploče Marije i Stjepana Radića možete pogledati na stranicama župe sv. Norberta link   

Opširniju reportažu o postavljaju spomen-ploče u čast Marije i Stjepana možete pročitati na portalu Hrvata u Švicarskoj link

Na istom portalu možete pročitati sve o ljubavi i braku Marije i Stjepana Radića link

O vezama Stjepana Radića s Česima i o Mariji Radić pročitajte u članku iz Vjesnika od 11. lipnja 2011 link

Video-prilog o Mariji Radić link