Hrvatsko-češko društvo u Daruvaru predstavilo najnoviji broj svog glasila Susreti

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo predstavilo je 17. rujna 2019. u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar najnoviji broj svog glasila Susreti objavljen u ožujku 2019. Na predstavljanju su govorili predsjednik HČD-a i urednik Susreta Marijan Lipovac, predsjednik HČD-Podružnice Daruvar Vladimir Ivić i njen član, novinar češkog tjednika Jednota Mato Pejić.

 

Lipovac je podsjetio da su Susreti pokrenuti brzo nakon osnutka Hrvatsko-češkog društva 1992. kada mu je prvi urednik bio Božidar Grubišić, nekadašnji glavni urednik Jednote, a u novom ruhu obnovljeni su nakon 12-godišnje stanke 2011. od kada je objavljeno osam brojeva. Među temama iz zadnjeg broja Susreta istaknuo je one vezane uz češku manjinu u Hrvatskoj, a osim raznih vijesti to su tekstovi povodom 110. godišnjice daruvarske Češke besede (autorica Libuše Stranjik), o Franti Burianu (autor Vjenceslav Herout), o zaslugama Čeha za nastanak prve hrvatske seljačke zadruge u Končanici (autor Davor Ambroš), kao i opširan prikaz djelovanja čeških glazbenika koji su djelovali u pojedinim hrvatskim gradovima u 19. i 20. stoljeću (autor Alen Matušek). U Susretima su i tekstovi o istaknutim pokojnicima, među kojima je i troje Daruvarčana: fotograf Tony Hnojčik, novinarka Zdenka Taborski i pjesnik Damir Horvat Zasckai. Lipovac je predložio da se u Hnojčikovu čast organizira prigodna manifestacija, možda i međunarodni natječaj za najbolju fotografiju. Spomenuo je još nekoliko istaknutih osoba iz povijesti češke manjine, posebno istaknuvši povjesničara i pedagoga Josipa Matušeka kojem će početkom 2020. biti stota godišnjica rođenja. „Zbog Matušekovih zasluga bio bi red da se taj jubilej proslavi ovdje u Daruvaru, kao što je 1988. bio svečano proslavljen i jubilej stote godišnjice rođenja Frante Buriana jer Matušek je uz Buriana vjerojatno najznačajnija osoba kulturnog života hrvatskih Čeha u 20. stoljeću. Kako vrijeme ide i dolaze nove generacije, sjećanje na nekadašnje vodeće osobe češke manjine blijedi, a mislim da uspomenu na njih treba čuvati jer bez njih ne bi češka manjina danas bila ovako dobro organizirana i pozitivno usmjerena prema svojoj domovini i društvu u kojem živi. Veličina jedne zajednice, pa i manjinske, cijeni se i po tome kako se odnosi prema svojoj prošlosti i prema svojim velikanima, pokojnima, ali i živućima“, kazao je Lipovac, spomenuvši od živih osoba Leonoru Janotu i Vjenceslava Herouta.

 

Mato Pejić je izvijestio o inicijativi Hrvatskog novinarskog društva da jedna ulica u Daruvaru dobije ime Tonyja Hnojčika i kao moguće rješenje naveo ideju da njegovo ime dobije prolaz s Trga kralja Tomislava prema sjedištu Saveza Čeha i Jednote koji su ideju prihvatili. Pejić se osvrnuo na sadržaj i koncepciju Susreta rekavši među ostalim: „Osobno sam Susrete uvijek neštedimice hvalio, jer je to u pravilu štivo, koje privlači atraktivnošću sadržaja i lako se konzumira.“

 

Na predstavljanju Susreta bili su među ostalim i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić, voditeljica Središnje knjižnice za češku manjinu Fanika Stehna, potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva Miroslav Křepela, tajnik Ivan Havelka i član Predsjedništva Radoslav Kavan.

 

 

Marijan Lipovac

 

Snimili: Ivan Havelka i Fanika Stehna