Hrvatsko-češko društvo održalo izbornu skupštinu i potvrdilo dosadašnje vodstvo

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo održalo je 6. travnja 2021. u Češkom domu u Zagrebu svoju izbornu skupštinu na kojoj je izabrano vodstvo udruge za naredno dvogodišnje razdoblje. Predsjedništvo Hrvatsko-češkog društva isto je kao i u protekle dvije godine – za predsjednika je ponovno, po šesti put, izabran Marijan Lipovac koji HČD vodi od 2011., potpredsjednik je i dalje Miroslav Křepela, a članovi Predsjedništva Ivan Havelka (ponovno izabran za tajnika udruge), Ivanka Stahuljak i Radoslav Kavan. Manjih promjena bilo je u Nadzornom odboru u koji su izabrani Barbara Vujanović, Marijan Orct i Mateja Pavlic te Grozdana Dosegović kao zamjenica člana.

 

Zbog epidemioloških mjera skupštini se odazvao tek manji broj članova, no Hrvatsko-češko društvo uspjelo je ispuniti svoju zakonsku obavezu te izabrati novo vodstvo prije isteka mandata. Ujedno su prihvaćene izmjene i dopune Statuta HČD-a prema kojima će se skupštine ubuduće, u izvanrednim okolnostima, moći održavati i elektroničkim ili dopisnim putem.

 

Prošla godišnja skupština Hrvatsko-češkog društva održana je u studenom 2020. i tada je uz ostalo bio prihvaćen i plan rada za 2021. čija provedba je međutim otežana zbog pandemije koronavirusa. Ipak, u veljači je objavljena knjiga Češka na dlanu, autora Franje Vondračeka i Marijana Lipovca koja je naišla na dobar odjek publike. Uz Grad Zagreb, knjigu je financirao i Grad Brno pa je tako Hrvatsko-češkom društvu oko ovog projekta uspjelo nakon dugo vremena spojiti dva grada prijatelja koji su sporazum o suradnji potpisali još 1973. Potpuno neočekivano, na plan rada HČD-a utjecao je i razorni potres koji je krajem 2020. pogodio Banovinu pa je Hrvatsko-češko društvo u siječnju organiziralo vrlo zapaženo online predavanje o češkim tragovima u Petrinji, a nedavno je među svojim članovima pokrenulo akciju prikupljanja financijske pomoći za stradale građane Petrinje, i to članove Hrvatskog pjevačkog društva Slavulj koje je 1864. osnovao Čeh Josip Bříza. U ožujku je u suradnji s Literarnim klubom Saveza Čeha u Hrvatskoj bila postavljena izložba o Dušanu Karpatskom u Daruvaru. Od važnih godišnjica u 2021. Hrvatsko-češko društvo svakako planira obilježiti 150. godišnjicu rođenja Stjepana Radića, najvećeg popularizatora hrvatsko-čeških odnosa na prijelazu 19. i 20. stoljeća, kao i 250. godišnjicu prvih hrvatskih novina Ephemerides Zagrabienses koje je 1771. u Zagrebu izdavao Čeh Antun Jandera. Zahvaljujući donaciji Ministarstva kulture i medija te Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba, do kraja 2021. ili početkom 2022. objavit će se knjiga Jiříja Menzela Rozmarná léta (Hirovite godine) u prijevodu Dagmar Ruljančić, a ovisno o financijskim sredstvima u planu je i izdavanje novog broja glasila Susreti. Planova ima još, ali uglavnom će ovisiti o epidemiološkim mjerama koje utječu na organiziranje javnih skupova.