Izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ gostovala u Pragu i Brnu

(povratak)

U povodu 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića, od 14. srpnja do 10. kolovoza 2021. u galeriji Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu bila je postavljena izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ koju je organizirao Kulturni centar braće Radić iz Trebarjeva Desnog uz pomoć Hrvatsko-češkog društva i pod pokroviteljstvom Sisačko-moslavačke županije.

 

Izložbu je otvorila hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov koja je čestitala je Kulturnom centru braće Radić, kao i autoru izložbe Ivici Valentu, na ovoj izložbi koja donosi sadržajan pogled na jedan iznimno bogat život, snažnu osobnost političara, književnika i publicista koji je svojim radom i idejama obilježio kraj 19. i početak 20. stoljeća. „Izložba podsjeća na snažne veze Stjepana Radića s češkim narodom, a posebice ljubav koju je gajio prema češkom jeziku, kulturi i postignućima. Potiče razmišljanja o suvremenosti Radićeve misli kreirane u prilikama u kojima je odrastao, koje su ga oblikovale i vodile u realizaciji ciljeva“, kazala je veleposlanica Pancirov.

 

Osim eksponata vezanih uz život i djelovanje Stjepana Radića te njegove veze s Češkom, izložene su bile i velike fotografije koje prikazuju kako su se u Radićevom rodnom kraju prije 150 godina obavljali radovi u polju i prala odjeća na Savi, zatim brojni uporabni predmeti iz toga razdoblja te tri posavske narodne nošnje.

„U godini koju je Skupština Sisačko-moslavačke županije proglasila Godinom Stjepana Radića, on će opet biti prisutan u gradu i zemlji koji su uvelike obilježili njegov život. Ponosni smo i zadovoljni što smo ovom izložbom podsjetili javnost na važnost političara koji je snažno i duboko utjecao na političku i kulturnu povijest Hrvatske, ali i okolnih zemalja. Uz životnu priču o Stjepanu Radiću Kulturni centar braće Radić u Prag donosi i djelić baštine njegove Posavine, kraja iz kojeg je potekao i koji ga je oblikovao”, istaknulla je ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev.
Autor izložbe Ivica Valent, muzejski savjetnik u Gradskom muzeju Sisak, ustanovi koja je pomogla realizaciju samog projekta, ukratko je predstavio sadržaj izložbe. „Izložba donosi dio kulturne baštine Radićeva rodnog sela Desnog Trebarjeva kroz neke uporabne predmete i narodne nošnje. Što se tiče samog Stjepana Radića na izložbi su zastupljene njegove brošure koje je pisao, a predstavljaju temelj osnutka Hrvatske seljačke stranke. Također izlažemo metak kojim je Radić ranjen u beogradskoj Skupštini, a u Pragu ga predstavljamo zahvaljujući mons. Juaju Kolariću koji nam ga je za ovu izložbu ustupio“, rekao je Valent.
Ravnateljica Muzeja iluzijske umjetnosti u Pragu Lidija Kovářík izrazila je veliko zadovoljstvo što je izložba o Stjepanu Radiću svoj put izvan granica Hrvatske počela upravo u Zlatnome Pragu i muzeju smještenom na Staroměstskom trgu i izložbenim prostorijama iz 12. stoljeća. „„S velikom radošću danas u Muzeju iluzijske umjetnosti svjedočimo povezivanju niti u savršenom platnu hrvatsko čeških odnosa i kao što je rekao Stjepan Radić – samo živom voljom, u suradnji svih za sve stvara se sa živima živa povijest jednog naroda“ istaknula je Lidija Kovářík.


U proslavu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Stjepana Radića u Pragu se priključilo i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Češkoj organiziravši koncert Hrvatskog gitarističkog kvarteta u crkvi svetog Norberta gdje su Stjepan i Marija Radić vjenčani 1898.

 

Nakon uspješnog predstavljanja u Pragu, gdje ju je vidjelo više od osam tisuća posjetitelja, izložba o hrvatskom velikanu Stjepanu Radiću otvorena je u 6. rujna 2021. u prestižnom prostoru Stare gradske vijećnice u Brnu.

 

Ravnateljica Kulturnog centra braće Radić Jasmina Jovev zahvalila je svima na pomoći u organizaciji i interesu za izložbu o Stjepanu Radiću. Naglasila je kako izložba „Stjepan Radić – jučer, danas, sutra“ donosi priču o životu i djelu hrvatskog velikana, ali predstavlja i prirodne ljepote, baštinu i tradiciju hrvatske Posavine: „Ova je izložba posvećena Radićevu rodnom selu, Desnom Trebarjevu, gdje je napravio prve korake te obitelji koja ga je oblikovala i naučila ljubavi prema svom rodu i domovini. Izložba je to o povijesti, sadašnjosti i budućnosti suvremene misli Stjepana Radića, misli stvorene u prilikama u kojima je odrastao, koja ga je oblikovala i kojom će biti vođen ne samo hrabrošću već i fanatizmom u želji za realizacijom zacrtanih ciljeva.“

 

Na otvorenju izložbe hrvatska veleposlanica u Češkoj Ljiljana Pancirov kao izaslanica ministrice kulture i medija Republike Hrvatske Nine Obuljen Koržinek prije svega je zahvalila gradu Brnu na pomoći koju je uputio Hrvatskoj nakon razornih potresa, upravo kraju iz kojeg dolazi ova izložba. Veleposlanica je također prenijela pozdrave i potporu izložbi državnog tajnika Središnjeg ureda za Hrvatske izvan Hrvatske Zvonka Milasa.


Izložbu je svečano otvorila gradonačelnica Brna Markéta Vaňková koja je pozdravivši okupljene naglasila kako uz odličnu kulturnu suradnju dvije zemlje imaju i izvrsnu suradnju na  gospodarskom, obrazovnom i turističkom području.