Izložba Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu prikazana i u Zagrebu

(povratak)

Nakon što je od 2014.. bila izložena u desetak gradova u Hrvatskoj i Češkoj, izložba Arhitekti iz Češke i počeci turizma na hrvatskom Jadranu, autorice Jasenke Kranjčević, od 15. do 30. srpnja 2021. mogla se razgledati i u Zagrebu, u prostoru Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Izložbu su organizirali: Institut za turizam iz Zagreba, Kabinet arhitekture iz Ostrave, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Ministarstvo turizma i sporta, Veleposlanstvo Češke u Zagrebu, Hrvatska turistička zajednica, Društvo arhitekata Dubrovnik i Hrvatsko-češko društvo.

Izložba podsjeća na važan segment hrvatsko-čeških odnosa, a to je uloga Čeha u razvoju hrvatskog turizma, ne samo kao onih koji su bili među prvim turistima, nego i kao pokretača turizma u nekih sredinama, poput Baške na Krku ili Kupara kod Dubrovnika, ali i kao projektanata važnih turističkih objekata diljem hrvatskog Jadrana. Jasenka Kranjčević, arhitektica i znanstvena savjetnica Instituta za turizam, predstavila je najznačajnije arhitekte toga vremena koji su ostavili značajan trag na hrvatskoj obali, ali i u kontinentalnoj Hrvatskoj te u Bosni i Hercegovini. Njihovi projekti hotela, vila i kupališta s vremenom su postali jedno od značajnih turističkih obilježja pojedinih mjesta i dio njihove prepoznatljivosti. Izložbom su predstavljeni arhitekti i njihovi radovi do kojih se moglo doći kroz arhive i dokumentaciju, ali nekima od njih gubi se trag jer su objekti srušeni te su na njihovom mjestu podignute nove građevine.

Na otvorenju izložbe govorili su Goran Štrbac u ime domaćina izložbe, Hrvatskog kulturnog društva Napredak, Sandra Čorak u ime Instituta za turizam koja je zahvalila svim partnerima na organizaciji izložbe koja je još jedan korak više u suradnji Češke i Hrvatske, Slavomίr Goga, privremeni otpravnik poslova Veleposlanstva Češke u Zagrebu, Željko Uhlir, državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Marijan Lipovac, predsjednik Hrvatsko-češkog društva. On je podsjetio i na hrvatske arhitekte su studirali u Pragu, među kojima su bili i osnivači nogometnog kluba Hajduk iz Splita.

„Turizam zapravo najviše doprinosi boljem upoznavanju naših dvaju naroda. Česi posjećuju i upoznaju hrvatski Jadran, Hrvati odlaze u Prag, a sve više i u druge dijelove Češke. I pritom se i jedni i drugi dive arhitekturi i urbanizmu i u svojim zemljama pronose glas o tome kako su lijepi hrvatski, odnosno češki gradovi. Ova lijepa priča o Česima i hrvatskom turizmu nije gotova, nastavlja se i dalje, a to će možda biti tema nekih novih izložbi i novih istraživanja“, kazao je Lipovac.
Jasenka Kranjčević posebno je zahvalila dugogodišnjoj djelatnici češkog Veleposlanstva Jindri Maloj koja joj je pomogla uspostaviti kontakte s partnerima u Češkoj. Ona se nedavno vratila s diplomatske službe u Izraelu te provodi umirovljeničke dane u Varaždinu pa je također bila nazočna otvorenju izložbe.
Posjetiteljima je prikazan i ulomak iz prvog češkog filma o turizmu na Jadranu Pravo na grijeh (Právo na hřích) iz 1932.