U Zagrebu održan koncert ansambla Ensemble Moscheles u čast Zlatka Stahuljaka

(povratak)

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva 30. lipnja 2022. u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu održan je koncert češkog violinista Tomáša Tuláčeka i njegovog ansambla Ensemble Moscheles, u čast Zlatka Stahuljaka, istaknutog glazbenika i glazbenog pedagoga, prvog predsjednika Hrvatsko-češkog društva i prvog hrvatskog veleposlanika u Pragu, u povodu prve godišnjice njegove smrti koja se navršila 20. lipnja.

 

Uz Tomáša Tuláčeka na koncertu su nastupili i slovačka mezzosopranistica Angelika Pavlechová i mađarski pijanist Henrik Szȍcs s djelima čeških, hrvatskih i drugih skladatelja, među kojima i Dore Pejačević, Franje Krežme, Borisa Papandopula i Bedřicha Smetane.

 

Ensemble Moscheles osnovan je 2014. s ciljem promocije djela židovskih skladatelja, posebno onih koji su s vremenom pali u zaborav, a ime je dobio po Ignazu Moschelesu, rođenom 1794. u Pragu. Tomáš Tuláček rođen je 1955. u Pragu u obitelji hrvatskih Čeha koji su se nakon Drugog svjetskog rata vratili u domovinu, a ranije su kao glazbenici djelovali u Zagrebu i održavali bliske odnose s poznatom hrvatskim glazbeničkom obitelji Stahuljak. Tuláček odlično govori hrvatski i osobno je surađivao sa Zlatkom Stahuljakom te mu ovim je koncertom želio odati počast zbog njegovih zasluga na području glazbe i hrvatsko-čeških odnosa.