Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije postavljena u Rijeci

(povratak)

U Češkom domu Tomáša Garriguea Masaryka u Rijeci 4. studenog 2022. otvorena je izložba izložbu Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije organizirana povodom 30. godišnjice od uspostave diplomatskih odnosa Hrvatske s tadašnjom Češkom i Slovačkom i osnutka Hrvatsko-češkog društva, uz potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

  

Izložba je u rujnu bila postavljena u Zagrebu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, pa je u Rijeci bilo njeno prvo gostovanje izvan Zagreba. Postavljena je u sklopu Dana češke kulture koje je organizirala Češka beseda Rijeka.

  

Izložbu je okupljenima predstavionjen autor, predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac koji je istaknuo da su Prag i Rijeka jedina dva grada na svijetu koja imaju katedralu posvećenu svetom Vidu i podsjetio da je hrvatski skladatelj češkog podrijetla Ivan Zajc rođen u Rijeci. Među fotografijama izloženima na 16 panoa koje prikazuju značajne događaje vezane uz odnose Hrvatske i Češke od 1992. do 2022. istaknuo je fotografije snimljene u Rijeci koje prikazuju dolazak čeških turista žutim vlakom RegioJet tijekom pandemije koronavirusa 2020. te otvorenje hotela Costabella Hilton koji je češka investicija vrijedna 800 milijuna kuna. Fotografija iz 2006. godine prikazuje tadašnju predsjednicu Češke besede Rijeka Faniku Husak kako 2006. od tadašnjeg češkog premijera Jiříja Paroubeka prima ček za gradnju Češkog doma u Rijeci.