Izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije gostovala u Daruvaru

(povratak)
U sklopu Mjeseca materinskog češkog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 22. veljače 2023. u Češkoj galeriji u Daruvaru otvorena je izložba Hrvatska i Češka 1992. – 2022. kroz fotografije koju su organizirali Hrvatsko-češko društvo i domaćin, Savez Čeha u Republici Hrvatskoj.
Izložba sadrži kronološki poredane fotografije važnijih događaja i susreta u tridesetogodišnjem razdoblju odnosa Hrvatske i Češke, a autor je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac.
Predsjednica Saveza Čeha Ana-Maria Štruml-Tuček pozdravila je nazočne na izložbi i izrazila zadovoljstvo što to čini na 31. obljetnicu osnutka Hrvatsko-češkog društva.
Izložbu je otvorio češki veleposlanik Milan Hovorka. „Iznimno mi je drago što je izložba danas na mjestu koje je toliko važno za češko-hrvatske odnose. Izložba je ovdje u Daruvaru i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji kao kod kuće, a vi ste ti koji uvelike doprinosite razvoju naših međusobnih odnosa“, rekao je Hovorka.
Kao dokaz odličnih međusobnih odnosa dviju država naveo je i rekordne prošlogodišnje brojke: Hrvatsku je 2022. posjetilo 890 tisuća čeških turista, ostvareno je gotovo šest milijuna noćenja, a međusobna robna razmjena dviju država premašila je milijardu eura.
U pratnji veleposlanika Hovorke bili su i njegov dosadašnji zamjenik Slavomír Goga i novi zamjenik Jiří Hušner.