Autobiografija Jiříja Menzela Hirovita ljeta predstavljena u Daruvaru

(povratak)
U sklopu Mjeseca češkog materinskog jezika u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 23. veljače 2023. u suradnji Pučke knjižnice i čitaonice Daruvar, Hrvatsko-češkog društva i nakladničke kuće Školska knjiga, na češkom odjelu daruvarske knjižnice predstavljen je hrvatski prijevod autobiografske knjige češkog kazališnog i filmskog režisera Jiříja Menzela Hirovita ljeta koju su objavili Školska knjiga i Hrvatsko-češko društvo.
Na predstavljanju su govorili predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, prevoditeljica knjige i Menzelova prijateljica i suradnica Dagmar Ruljančić, filmolog Tomislav Šakić i urednica knjiga Jozefina Ćurković. Među nazočnima bili su i poznata hrvatska kazališna i filmska glumica Ksenija Prohaska, saborski zastupnik Vladimír Bilek, zamjenica gradonačelnika Daruvara Vanda Cegledi i zamjenica župana Bjelovarsko-bilogorske županije Tanja Novotni Golubić.
Marijan Lipovac je kazao da je ovom promocijom Jiří Menzel na neki način po drugi put među Daruvarčanima. Daruvar je naime posjetio 2001. te je uz Milana Kunderu koji je Daruvar posjetio 1957. i Alfonsa Muchu koji je u Daruvaru bio 1924., najznačajniji Čeh koji je posjetio ovaj grad.
"Ova knjiga je izraz zahvalnosti hrvatske kulturne javnosti prema Jiříju Menzelu kao velikanu češkog i svjetskog filma i kazališta, koji je dio svog talenta darovao i Hrvatskoj, koju je smatrao drugom domovinom i toliko volio da mu je i grob na Vyšegradu u Pragu napravljen od bračkog kamena", rekao je Lipovac.
Upravo 23. veljače Jiří Menzel bi slavio 85. rođendan pa je nazočnima nakon promocije ponuđena i posebna torta, na bazi piva. Predstavljanje se zatim nastavilo u daruvarskom kinu 30. svibnja gdje je prikazan Menzelov film Hirovito ljeto.