Hrvatsko-češko društvo proslavilo 20. rođendan        (povratak)


Govor Vlatke Banek

Cijenjeni uzvanici i ekscelencijo,

poštovani prijatelji Hrvatsko-češkoga društva,

dakako, i dragi članovi Društva,

pripala mi je čast i zadovoljstvo zahvaliti na dodijeljenim priznanjima u ime dobitnika i u svoje osobno ime.

Žao mi je što zbog bolesti danas nisu s nama gospoda Perić i Bojkić, no, prenijet ćemo im barem dijelić ove atmosfere i vjerujem vaše pozdrave, uz želju za što brži oporavak.

Što reći o proteklih 20 godina?

To je prilično dugo razdoblje u životu čovjeka, a tako brzo prođe.

No, to je bilo razdoblje istinskog entuzijazma, volonterskog djelovanja s mnogo očekivanih i možda još više neočekivanih teškoća, ali oplemenjeno rezultatima kojih se ne moramo sramti, već naprotiv, na koje možemo biti ponosni!

Osobno, najviše držim do naših druženja, koja su bila plodonosna na cijelom spektru djelovanja Društva, a posebice što smo time stekli naklonost, suradnju, pa i članstvo značajnih institucija i pojedinaca iz hrvatskog intelektualnog kruga i češke manjine u Hrvatskoj.

Pored osoba, po kojima smo nazvali danas dodijeljene nagrade, a koje nažalost nisu više s nama, ali ostaju u trajnom sjećanju, to su bili predsjednici Društva – profesori Stahuljak i Mate Relja, te doktori Zorislav Bobuš i Zvonimir Kotarac, do nezaboravnog Vlade Gotovca, te danas ovdje prisutnih: akademika Bratulića, likovnog umjetnika Ivice Antolčića i puno Vas drugih. Kažem zbirno, da ne zaboravim koga od vas izrijekom spomenuti, pa da mi, ne daj Bože, zamjerite.

Sretna sam, da je Društvo iznjedrilo aktualnoga predsjednika iz redova svojih mlađih članova i želim mu puno uspjeha u daljnjem radu, te da i nadalje okuplja mlade, pa da se u dogledno vrijeme nađemo ovako okupljeni na nekoj budućoj jubilarnoj obljetnici.

I još nešto!

Smisao djelovanja ovoga Društva bit će zaokružen, budemo li uspjeli, pored partnera u Hrvatskoj – od Saveza Čeha, Čeških beseda i Zajednica češke manjine, naći odgovarajuće partnere u Češkoj.

Na žalost, nismo imali dovoljno sreće s Češko-hrvatskim društvom u Pragu, premda smo, dok je postojalo, ostvarili zavidnu suradnju i uspjehe, no, danas je suradnja s Udruženjem moravskih Hrvata u usponu.

Vjerujem u uspjeh i želim Društvu uspjeh i na tome planu!

Još jednom - hvala.

Vlatka Banek