Predavanje o Hašeku i Švejku

(povratak)

Povodom 130. godišnjice rođenja i 90. godišnjice smrti Jaroslava Hašeka, Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 30. siječnja predavanje „Tragovima dobrog vojnika Švejka“ koje je održao vrstan poznavatelj češke kulture i možda najbolji hrvatski „švejkolog“ Dubravko Dosegović.

  

On je iznio opširan pregled burnog Hašekovog života i naveo sličnosti između njega i njegovog najpoznatijeg junaka.

Pojasnio je i kako su nastali pojedini likovi iz romana o Švejku, a što se Josefa Švejka tiče, njegovo ime je po jednoj verziji uzeto od nekog stolara koji je stanovao u susjedstvu zgrade u kojoj se nalazi pivnica U kalicha i koji je bio otpušten iz vojske kao malouman. Po drugoj verziji, ime je uzeto prema Josefu Švejku, zastupniku Češke agrarne stranke u bečkom parlamentu, gdje se istakao brojnim gafovima.

Osim na Švejka, Hašek je velik dio svojih osobina prenio i na jednogodišnjeg dobrovoljca Mareka koji je poput njega uređivao časopis Svijet životinja i izmišljao životinjske vrste. Zanimljivo je, da je roman prvu afirmaciju doživio u Njemačkoj, gdje ga je kritika oduševljeno prihvatila i proglasila ga vrhunskim djelom, dok je u domovini još bio smatran šundom. Nijemci su, smatra Dosegović, liječeći ratne rane, u knjizi prepoznali njenu antiratnu poruku. „Može se reći da je to najbolji antiratni roman ikad napisan. To je izrazito muška knjiga, s muškom tematikom – nipošto nije salonski roman, a u cijeloj knjizi pojavljuje se svega nekoliko ženskih likova i to u vrlo sporednim ulogama.

Po riječima Predraga Jirsaka, to je knjiga koja zaudara na kasarnu, vojnički znoj i latrinu. Unatoč tome, bliska je svakome tko je služio vojsku ili sudjelovao u bilo kojem ratu“, kazao je Dosegović. Dodao je i da ne čudi što je Švejk bio zabranjivan o vojskama i u Češkoj i drugdje jer kritizira sustav, vojsku, sudstvo, crkvu i sav establishment uopće pa ga je svaka vlast čitala u najboljem slučaju s vrlo kiselim osmijehom. „U domovini se Švejk duboko ugnijezdio u mentalitetu običnog čovjeka, i često se neke svakodnevne situacije komentiraju na švejkovski način, čak se i u medijima pojavljuju navodni citati iz romana, koje Hašek nikad nije napisao.

Hašekova i Švejkova slava prekoračila je planetarne granice – počast mu je iskazala i Međunarodna astronomska unija imenovanjem dvaju asteroida u svemiru - asteroid br. 2734 – Hašek i asteroid br. 7896 – Švejk“, zaključio je Dosegović.

Na predavanju su bili i studenti bohemistike, kao i zamjenik češkog veleposlanika Josef Zrzavecký i savjetnik za gospodarstvo Bohuslav Zavadil, a druženje je nastavljeno uz Staropramen, pivo Zagrebačke pivovare koja se također spominje u Švejku.

Isto predavanje Dosegović je 19. travnja 2013. održao i u Rijeci u tamošnjem Češkom domu T. G. Masaryka na književnoj večeri za članove Češke besede Rijeka i njihove goste.


Dubravko Dosegović i Marijan Lipovac