Kako i zašto je propala Čehoslovačka

(povratak)

Povodom 20. godišnjice razlaza Češke i Slovačke, Hrvatsko-češko društvo, Češka beseda Zagreb i Matica slovačka Zagreb organizirali su 23. siječnja 2013. predavanje „Kako i zašto je propala Čehoslovačka“ koje je održao predsjednik HČD-a Marijan Lipovac.

  

On je istaknuo da je način na koji je Čehoslovačka prestala postojati jedinstven u svjetskoj povijesti jer je to jedini slučaj da su se dva naroda rastala dogovorno, mirno i bez ikakvih posredovanja ili uplitanja sa strane. „U ovih 20 godina nastalo je u svijetu nekoliko novih država, ali uvijek se radilo o jednostranom otcjepljenju, posljedici ratova i miješanju drugih država ili međunarodnih organizacija.

Može se stoga reći da je razlaz Češke i Slovačke najveći doprinos koji su Česi i Slovaci dali svjetskoj političkoj kulturi“, rekao je Lipovac, koji je detaljno prikazao proces Baršunastog razlaza i događaje koji su mu prethodili. U zanimljivoj raspravi nakon predavanja govorilo se i o razlikama između Čehoslovačke i Jugoslavije koje su i dovele do različitog načina nestanka tih država. Nazočan je bio i zamjenik češkog veleposlanika Josef Zrzavecký.

Marijan Lipovac (za stolom) i Zlatko Stahuljak (stoji)