Ponovno smo posjetili moravske Hrvate

(povratak)

U organizaciji Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj i pod pokroviteljstvom hrvatskog veleposlanika u Pragu Frane Krnića, 2. rujna 2012. u selu Jevišovki u južnoj Moravskoj održan je tradicionalni Hrvatski kulturni dan ili kiritof, godišnje okupljanje moravskih Hrvata i njihovih prijatelja koje se od 1991. održava svake prve nedjelje rujna.

 

Uz više stotina moravskih Hrvata koji nakon progonstva iz rodnog kraja 1948. žive u sjevernoj i srednjoj Moravskoj, Austriji i drugim zemljama, u Jevišovki su se okupili i pripadnici gradišćanskih Hrvata iz Austrije i Slovačke.

Nazočan je bio i veleposlanik Krnić i prvi tajnik hrvatskog veleposlanstva Držislav Škeljo, dok je češku vladu predstavljao tajnik Vijeća za nacionalne manjine Milan Pospišil, a u Jevišovki je bio i senator Jan Hajda.

„Privatno“ je došao i donedavni češki veleposlanik u Hrvatskoj Karel Kühnl.

Iz Hrvatske je i ovog puta doputovalo izaslanstvo Hrvatsko-češkog društva u kojem su bili predsjednik Marijan Lipovac, tajnik Krešimir Budić, član Upravnog odbora Dubravko Dosegović te član Juraj Bahnik, inače predsjednik Češke besede Zagreb. Time su prvi put i Česi iz Hrvatske imali svog predstavnika na središnjoj svečanosti hrvatske manjine u Češkoj.

Lipovac i Bahnik su u ime svojih udruga uručili nekoliko knjiga za knjižnicu Hrvatskog muzeja koji bi napokon trebao profunkcionirati u punom smislu riječi nakon što je za potrebe Muzeja sredstvima hrvatske vlade još 2008. kupljen i uređen bivši župni dvor u Jevišovki. Udruga građana hrvatske narodnosti u Češkoj prikuplja stare fotografije, nošnje i druge predmete, ali da bi Muzej mogao djelovati kao kulturni centar moravskih Hrvata nužno je obnoviti krovište zgrade, što zahtijeva trošak od 18 milijuna kruna.

 

Svečanost je tradicionalno počela misom u crkvi sv. Kunigunde koja je, kao i uvijek, služena na hrvatskom, češkom i njemačkom jeziku. Misu je predvodio generalni vikar Brnjanske biskupije mons. Jiři Mikulášek, zajedno s mjesnim župnikom Jiříjem Komárekom i župnikom iz Gradišća Brankom Kornfeindom. Slijedila je povorka prema spomeniku doseljenju Hrvata u južnu Moravsku podignutom 1884., gdje su se nazočnima obratili predsjednik Udruge Jan Kopřiva i veleposlanik Krnić.

 

„Hrvatska manjina u Češkoj neće nestati“, kazao je Krnić i dodao: „Nadam se da će prosperitet naših nacionalnih manjina, Čeha u Hrvatskoj i Hrvata u Češkoj, biti jedan sjajan most kojim će se graditi prijateljstvo između naša dva bratska naroda. No, most ne znači puno ako njime nitko ne prolazi. Trudit ćemo se da vlak koji će prolaziti preko tog mosta natovarimo kulturnim sadržajima koji nas čine boljim prijateljima.“

Počast pokojnim moravskih Hrvatima odana je kod spomenika na mjesnom groblju, a nakon ručka na redu je bilo otvorenje izložbe u Hrvatskom domu koja je bila posvećena trojici Čeha koji su uspomenu na moravske Hrvate očuvali u tekstu, slici i zvuku – svećeniku Aloisu Malecu, slikaru Othmaru Ružički i etnografu Františeku Pospišilu. Središnji dio kiritofa bio je kulturni program u kojem su nastupili sastavi Pálava i limena glazba Josefa Egera iz Češke te Hatsko kolo, Kolo Slavuj i Volkstanzgruppe Retz iz Austrije. Zahvaljujući češkim partnerima iz Austrije, ovogodišnji Hrvatski kulturni dan bio je financiran i sredstvima Europskog fonda za europski razvoj EU-a, što govori o važnosti te manifestacije ne samo za njegovanje identiteta male hrvatske manjine u Češkoj, nego i za poticanje suradnje među zemljama srednje Europe radi očuvanja kulturne raznolikosti.

 

Marijan Lipovac

S "kiritofa" u Jevišovki

Dubravko Dosegović i moravski Hrvat Jiří Schneider

Čelnici HČD-a s predsjednikom Udruge građana hrvatske narodnosti u Češkoj Janom Kopřivom (u sredini)

Na putu u Jevišovku posjetili smo i Hodonín, rodno mjesto T. Masaryka. Na slici Marijan Lipovac, Dubravko Dosegović i Juraj Bahnik