Predavanje o Mariji i Stjepanu Radiću u Jastrebarskom i Sisku

(povratak)

Uoči Dana Vladka Mačeka, koji se u njegovom rodnom Jastrebarskom svečano slavi svakog 20. srpnja, ogranak Matice hrvatske u tom gradiću kraj Zagreba organizirao je predavanje o Mačekovim prijateljima i suradnicima, Mariji i Stjepanu Radiću, pod nazivom „Marija i Stjepan Radić - simboli hrvatsko-češkog prijateljstva".

O toj je temi govorio predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac, a večer su svojim nastupom obogatili članovi Hrvatskog seljačkog pjevačkog društva „ Antun Radić" iz Okića

 

Lipovac je govorio o tome kako je Radić 1894. upoznao svoju buduću suprugu Marie Dvořákovu i o teškoćama i iskušenjima na koja je nailazila njihova ljubav, okrunjena brakom 1898. u crkvi svetog Norberta u Pragu. Ondje je na inicijativu Hrvatsko-češkog društva Radićima u čast u rujnu 2011. postavljena spomen-ploča. „Radić je kao češki zet marljivo radio na promoviranju Češke u Hrvatskoj, a Marie je Hrvatsku prihvatila kao svoju novu domovinu, ostavši pritom Čehinja, i pomagala suprugu u njegovom političkom radu.

Ljubav prema jednoj Čehinji kod Radića je prerasla u ljubav prema cijelom jednom narodu i njegovoj kulturi, kao što je i Marija, zavoljevši Radića, zavoljela i Hrvatsku, sa svim njenim prednostima i manama“, kazao je Lipovac.

Istaknuo je da je obitelj Radićevih bila dvojezična pa su i njihovo četvero djece jednako dobro govorili i hrvatski i češki te se kasnije školovali u Češkoj.

Među zanimljivostima Lipovac je spomenuo da su unuci Marije Radić bili glazbeno nadareni zbog, kako se smatralo, njene rodbinske veze s Antoninom Dvořákom. Jedan od njih, Milutin Vandekar, skladao je svima poznatu pjesmu Tata, kupi mi auto.

Isto predavanje 22. veljače 2013. Lipovac je održao i u Sisku u tamošnjoj Češkoj besedi.

Publika na predavanju

Marijan Lipovac

Predavanje u Sisku