Obilježeno 70 godina tragedije Lidica

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb 30. svibnja 2012. su u Češkom narodnom domu u Zagrebu obilježile 70. godišnjica tragedije češkog mjesta Lidice, stradalog 10. lipnja 1942., u nacističkoj odmazdi za ubojstvo njihova čelnika Reinhardta Heydricha.

O tom događaju predavanje je održao potpredsjednik Hrvatsko-češkog društva Miroslav Křepela, a u kulturnom programu su sudjelovali i članovi Literarne sekcije Češke besede Zagreb.

Sudbini kakvu je doživjelo selo Lidice 16 kilometara od Praga teško je u povijesti naći sličan primjer.

Lidice su u potpunosti spaljene, raznesene eksplozivom, sravnjene sa zemljom i zbrisane sa zemljopisne karte. Preorano je čak i mjesno groblje, zatrpan ribnjak, a obližnjem potoku je na više mjesta promijenjen tok. Svi muški stanovnici stariji od 15 godina, njih 173, strijeljani su 10. lipnja, a 26 muškaraca i žena koji na dan uništenja Lidica nisu bili u mjestu strijeljani su kasnije u Pragu. Još 184 žena deportirano je u koncentracijski logor Ravensbrück u Njemačkoj, gdje ih je 53 umrlo. Većina djece deportirana je u logor Chelmno u Poljskoj gdje ih je 82 ubijeno ispušnim plinovima u posebno prerađenim kamionima, a manji broj djece poslan je u Njemačku na preodgoj.

Gestapo i SS ubili su svakog na koga su posumnjali da je na bilo koji način povezan s češkim pokretom otpora ili atentatom, ukupno oko 1500 ljudi, a oko tri tisuće čeških Židova deportirano je iz geta u Terezínu u koncentracijski logor Auschwitz i ubijeno.

 

Lidice nisu nikad obnovljene, ali 300 metara dalje od ranije lokacije sagrađene su Nove Lidice. Ondje se od 1972. svake godine održava međunarodna izložba dječjeg likovnog stvaralaštva u spomen na ubijenu djecu Lidica.

Na izložbi radova djece djece do 16 godina redovito uspješno sudjeluju i djeca iz hrvatskih škola te mladi fotografi Hrvatskog fotosaveza.

Na komemoraciji je bio i češki veleposlanik Karel Kühnl koji je kazao da o tragediji Lidica treba uvijek govoriti kako se takav zločin više nikad i nigdje ne bi ponovio.

Miroslav Křepela tijekom predavanja

Publika na predavanju