Tribina „Franjo Tuđman i Česi“

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 16. svibnja 2012. tribinu „Franjo Tuđman i Česi“ povodom 90. godišnjice rođenja prvog hrvatskog predsjednika.

 

Predsjednik HČD-a Marijan Lipovac govorio je o Tuđmanovim vezama s Češkom u vrijeme prije 1990., dok je bio povjesničar i disident. Istaknuo je njegovo prijateljstvo s dvojicom kasnijih čehoslovačkih predsjednika – Ludvíkom Svobodom i naročito Gustávom Husákom koji je kao Slovak Tuđmana upoznao sa slovačkim gledištima na problem međunacionalnih odnosa u Čehoslovačkoj, s kojima se slagao i Tuđman, smatrajući odnose Čeha i Slovaka analogne odnosima Srba i Hrvata u Jugoslaviji.

 

Lipovac je spomenuo i teorije po kojima je Husak svojom intervencijom kod Tita omogućio da Tuđman 1972. bude osuđen na relativno blage dvije godine zatvora, budući da ga se zbog veza s Husakom i Svobodom željelo optužiti i za špijunažu u korist istočnog bloka i osuditi znatno strože. Iznio je i razmišljanja koja je o Husaku Tuđman ostavio u svom dnevniku, a zanimljivo je da ga je triput dok je bio u zatvoru- sanjao.

 

Lipovac je istaknuo i Tuđmanovu osudu sovjetskog gušenja Praškog proljeća 1968. Podsjetio je i na pohvalu kojom je predsjednik Tuđman 1994. na prijedlog Hrvatsko-češkog društva odlikovao Češku besedu Zagreb povodom njene 120. godišnjice i Savez Čeha povodom njegove 50. godišnjice.

„Pohvaljujem Savez Čeha u Republici Hrvatskoj i kulturno- prosvjetno društvo Češka beseda Zagreb, koji povijesno razumijevanje prijateljskih naroda Hrvata i Čeha pretvaraju u suvremeno razumijevanje prijateljskih država Hrvatske i Češke, i to u okolnostima kad u hrvatskoj domovini Hrvati i Česi dijele istu sudbinu, zajednički je braneći oružjem, kulturom i prosvjetom“, napisao je Tuđman u svojoj pohvali.

 

Prvi hrvatski veleposlanik u Češkoj Zlatko Stahuljak govorio je o odnosima dviju zemalja u vrijeme Tuđmanova predsjedničkog mandata. „Koliko su Tuđmanu bili važni odnosi s Češkom govori podatak da sam bio deseti veleposlanik kojeg je imenovao, prije veleposlanika u Francuskoj, SAD-u i Velikoj Britaniji“, rekao je Stahuljak.

Spomenuo je razlike koje su u odnosu prema Hrvatskoj i ratu u bivšoj Jugoslaviji imali tadašnji češki predsjednik Václav Havel i tadašnji premijer Václav Klaus, čiji se stav prema Hrvatskoj, po Stahuljakovim riječima, promijenio nabolje nakon posjeta Zagrebu 1996. kad se susreo i s Tuđmanom. Prema Stahuljakovim riječima, još uvijek je nepoznato zašto Tuđman nikada nije službeno posjetio Češku, tako da se s Havelom sretao samo na međunarodnim skupovima.

Spomenuo je i promociju Tuđmanove knjige Povijesna sudba naroda u Pragu 1997. na kojoj je uz ostalo bio nazočan i predsjednik židovske općine u Pragu, iako se Tuđmana napadalo zbog njegovih izjava i napisa o Židovima.

Publika na predavanju

Marijan Lipovac i Zlatko Stahuljak