Hrvatsko-češko društvo održalo godišnju skupštinu

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo održalo je 16. travnja u Češkom domu u Zagrebu svoju godišnju skupštinu na kojoj se osvrnulo na svoj rad u proteklih godinu dana.

 

Prema ocjeni predsjednika HČD-a Marijana Lipovca, radilo se možda o najuspješnijoj godini u 22 godine povijesti društva, budući da su realizirane mnoge važne i složene akcije koje su zahtijevale jači angažman članova, suradnju s drugim institucijama i naravno financijska sredstva. Među tim akcijama su izdavanje hrvatskog prijevoda Povidek malostranskych, s predgovorom Jiříja Menzela, postavljanje spomen-ploče u čast Marije Radić u Zagrebu (prve koju je HČD postavio u Hrvatskoj, nakon što ih je u Češkoj postavio čak četiri), organizirano je putovanje u Moravsku, održano nekoliko književnih večeri izvan Zagreba, spriječeno je preimenovanje Masarykove ulice u Zagrebu, osnovana je podružnica u Daruvaru, a upravo na dan održavanja skupštine iz tiska je izašao novi broj glasila HČD-a Susreti koji je podijeljen nazočnim članovima. HČD je na svojim web stranicama postavio virtualnu izložbu o povijesti hrvatsko-čeških odnosa, inicirao postavljanje spomen-ploča u čast Nikole Šubića Zrinskog i Vatroslava Lisinskog u Češkoj, a osim već tradicionalnim tribinama u zagrebačkom Češkom domu, HČD duh hrvatsko-češkog prijateljstva svakodnevno širi i preko svoje Facebook stranice. Inače, ocjena da je protekla godina bila najuspješnija mogla se čuti i na ranijim godišnjim skupštinama HČD-a, no to samo znači da društvo neprestano napreduje jer ga uspjesi ne umrtvljuju nego potiču na još bolji angažman.

 

HČD ima vrlo ambiciozne planove i za idućih godinu dana. Uz izdavanje novog broja Susreta, u planu je i izdavanje knjige Dubravka Dosegovića pod naslovom Češki mozaik u kojoj će uz ostalo biti i tekstovi već objavljeni u Susretima i Jednoti. HČD planira proslaviti i 920. godišnjicu dolaska Čeha Duha za prvog zagrebačkog biskupa, uz ostalo i postavljanjem njegovog spomenika u Dubravi kraj Vrbovca koji će biti otkriven 10. lipnja, a planira se i prigodan program povodom Godine češke glazbe. U HČD-u se nadaju odlasku u Prag u rujnu na svečanost otkrivanja spomenika Nikoli Tesli za koji je dio sredstava donirao Grad Zagreb, naravno na prijedlog HČD-a. Za iduću godinu u planu je i obilježavanje 200. rođendana Josipa Jurja Strossmayera (počasnog građanina Praga), 600. godišnjice spaljivanja Jana Husa, kao i 80. rođendana Dušana Karpatskog. HČD danas ima oko sto članova, računajući i one u podružnicama u Omišu i Daruvaru, no kako bi rad društva bio još kvalitetniji nužno je u članstvo privući one koji su dobri poznavatelji Češke, posebno one koji su dio života proveli u Češkoj pa tu zemlju poznaju iz prve ruke.

 

Slijeva: Jarmila Hanuška, Gordana Divac, Marijan Lipovac i Miroslav Křepela