Virtualna izložba i predavanje o 920 godina hrvatsko-čeških odnosa

(povratak)

Ove godine obilježava se 920. godišnjica imenovanja Čeha Duha za prvog zagrebačkog biskupa, a to je ujedno i 920. godišnjica kontinuiranih hrvatsko-čeških odnosa i nazočnosti Čeha na području Zagreba i Hrvatske. Tim povodom Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb organizirali su 29. siječnja 2014. u zagrebačkom Češkom domu predavanje predsjednika HČD-a Marijana Lipovca pod naslovom „Od biskupa Duha do Štefana Fülea – 920 godina hrvatsko-čeških odnosa.“ Bio je to ujedno i uvod u proslavu 140. godišnjice ČBZ-a koja će tijekom 2014. biti obilježena s više prigodnih manifestacija.

Na predavanju je bio i češki veleposlanik Martin Košatka sa suprugom Lenkom i suradnicima, konzulom Jurjem Vargom i Jindrom Malom, zastupnik za češku i slovački manjinu Vladimir Bilek, kao i potomci dviju značajnih osoba iz povijesti hrvatsko-čeških veza, Augusta Šenoe i Stjepana Radića.

Bio je tu i sin Josefa Matušeka Alen Matušek, kao i poznati zagrebački stomatolog Dario Štambuk čija obitelj također ima češke korijene.

Zanimljiva gošća bila je počasna predsjednica Hrvatske seljačke stranke Neda Prpić koja će u rujnu navršiti 99 godina i koja je jedna od rijetkih osoba koja je osobno poznavala Radića.

Lipovac je u svom predavanju zapravo predstavio virtualnu izložbu o povijesti hrvatsko-čeških odnosa koja je u studenom 2013. objavljena na web stranici HČD-a (http://www.hcdzg.hr/prezentacija.htm). U njoj je na stotinjak slajdova prikazan razvoj veza Hrvata i Čeha od mitoloških vremena (od praoca Čeha koji je navodno potjecao iz Krapine) pa do ulaska Hrvatske u EU lanjskog srpnja kad je povjerenik EU za proširenje bio Čeh Štefan Füle. Bio je riječi o istaknutim Česima koji su djelovali u Hrvatskoj, kao i o vezama koje su s Hrvatskom imali neki češki velikani, odnosno o vezama poznatih Hrvata s Češkom.

 Spomenuta su i poznata hrvatska prezimena češkog porijekla, kao i zajedničke hrvatsko-češke pjesme. Uvodno je na predavanju govorio predsjednik ČBZ-a Juraj Bahnik koji je istaknuo važnost najstarije udruge hrvatskih Čeha za unapređenje hrvatsko-čeških odnosa, a veleposlanik Košatka zahvalio je HČD-u na akcijama kojima popularizira Češku u Hrvatskoj i time, kako je kazao, djeluje kao drugo češko veleposlanstvo.