Ćiril i Metod povezali zagrebačke Makedonce, Čehe i Hrvate

(povratak)

Na isteku godine u kojoj su se u svim slavenskim zemljama održavale manifestacije kojima je obilježeno 1150 godina od početka misije sv. Ćirila i Metoda u Velikoj Moravskoj i među Slavenima, 9. prosinca 2013. počast slavenskim apostolima i njihovom djelu odali su i Hrvatsko-češko društvo i Češka beseda Zagreb.

Oni su u Češkom domu u Zagrebu organizirali predavanje najboljeg hrvatskog stručnjaka za ovu temu, akademika Josipa Bratulića, zajedno s Makedonsko-hrvatskom udrugom za promicanje kulturnih vrijednosti i veza Spectrum. Time su povezana tri naroda, Makedonci među čijim precima iz okolice Soluna su Sveta braća odrastala i čiji jezik su iskoristili da naprave crkveni, pravni i književni jezik za sve Slavene, Česi među čijim precima su sv. Ćiril i Metod započeli svoju misiju pokrštavanja i prosvjećivanja slavenskih naroda i Hrvati kod kojih se ćirilometodska baština najbolje sačuvala.

Publika je sa zanimanjem slušala jednosatno izlaganje akademika Bratulića koji je podsjetio tko su bili sv. Ćiril i Metod te kako je došlo do njihove misije u Velikoj Moravskoj i izuma prvog slavenskog pisma glagoljice u kojoj svako slovo ima svoje teološko utemeljenje.

„Poruka glagoljice je da čovjek, da bi mogao poznavati Boga mora biti pismen“, kazao je Bratulić koji je objasnio i širi kontekst u kojem je došlo do ćirilometodske misije. Istaknuo je i važnost sv. Metoda koji je često u sjeni mlađeg brata, iako je zaslužan što je njegovo djelo prošireno među sve slavenske narode. „Tri su velika dara Ćirila i Metoda Slavenima: pismo – glagoljica i ćirilica, jezik i cjelovit prijevod Biblije“, rekao je Bratulić.