Hrvatsko-češko društvo organiziralo putovanje u Moravsku

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo od 30. svibnja do 2. lipnja 2013. organiziralo je putovanje u Moravsku za 40 svojih članova i drugih zainteresiranih osoba tijekom kojeg su, pod stručnim vodstvom iskusnog Ive Macha obišli neke od glavnih znamenitosti tog dijela Češke.

Prva stanica bio je dvorac Lednice sa svojim prekrasnim parkom, a slijedila je vožnja do Velehrada i posjet bazilici svetih Ćirila i Metoda. Ta je značajna godišnjica bila i povod zašto je HČD ove godine odlučio organizirati putovanje upravo u Moravsku.

Na putu do Brna gdje je bilo organizirano noćenje, putnici su kratko zastali u Napajedli kako bi pogledali spomen-ploču podignutu u ožujku na inicijativu HČD-a, u čast bana Josipa Jelačića koji se ondje 1850. vjenčao mladom groficom Sofijom Stockau. Pritom ih je pozdravila i vlasnica dvorca Eva Gajdošík.

Drugog dana na redu je bila špilja Macocha koja je oduševila svojim podzemnim špiljama, a poseban doživljaj bila je vožnja čamcima po rijeci ponornici Punkvi. Popodne je sudionike putovanja u hrvatskom konzulatu u Brnu primio počasni konzul Ivo Nešpor koji je s čelnicima HČD-a dogovorio suradnju u projektima od zajedničkog interesa.

Trećeg dana boravka u Moravskoj uslijedio je razgled Brna i njegovih glavnih znamenitosti, od katedrale i tvrđave Špilberk do kapucinske kripte u kojoj počiva mumificirano tijelo baruna Franje Trenka. Zatim se krenulo u posjet Olomoucu, nekadašnjem glavnom gradu Moravske, a na putu se zastalo u Vyškovu kako bi se razgledala tamošnja pivovara, pod stručnim vodstvom živopisnog sládeka Dušana Taborskog koji je detaljno opisao proces proizvodnje „tekućeg kruha“. Naravno, vyškovsko pivo moglo se i degustirati, izravno iz bačvi, a ljubitelje žešćih pića oduševila je pivovica, jedinstvena rakija od piva.

Zadnjeg dana posjeta Moravskoj prije povratka u Zagreb grupa je posjetila Slavkov u Brna, poznat kao Austerlitz, odnosno Mogilu mira postavljenu u spomen na poznatu „bitku triju careva“ 1805.

Cilj putovanja u organizaciji HČD-a je upoznavanje onih dijelova Češke koji su uglavnom izvan uobičajenih turističkih ruta kako bi se razbila svijest da je jedino Prag ono što vrijedi vidjeti u Češkoj.

Tijekom četiri dana puta vrijeme je bilo djelomično kišovito, ali srećom nije bilo problema kao u Pragu i Plzenju koji su završili pod vodom pa je ova „anabaza“ po Moravskoj uspješno realizirana.

Macocha

 

Slavkov, Mogila mira