Osnovana Podružnica HČD-a u Daruvaru

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo opet ima svoju podružnicu u Daruvaru. Njena osnivačka skupština održana je 24. travnja 2013. i time se HČD opet vratio u sjedište češke manjine u Hrvatskoj u kojem je od 1994. imao svoj ogranak čije djelovanje je nakon nekoliko godina zamrlo.

 

Vodstvo HČD-a nekoliko je posljednjih godina tragalo za osobama koje bi se prihvatile osnivanja daruvarske podružnice, formirale inicijativni odbor i osmislile plan djelovanja u skladu s daruvarskim potrebama, interesima i mogućnostima. Tog posla prihvatio se Zdravko Palavra, profesor povijesti, zajedno sa suprugom Mirelom, profesoricom matematike. Krug zainteresiranih počeo se širiti te je preostalo tek formalno osnovati Podružnicu. Odluku o tome donio je Upravni odbor HČD-a 19. ožujka 2013., a potvrdila godišnja skupština Društva 9. travnja. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika Podružnice izabran je Zdravko Palavra, za potpredsjednicu Svjetlana Lovrenčić, za tajnicu Mirela Palavra, a za članove Upravnog odbora Vjenceslav Herout i Mirjana Bernat-Ružička. Nazočni su bili i predsjednik HČD-a Marijan Lipovac, potpredsjednik Miroslav Křepela, tajnik Tigran Ilić i član Upravnog odbora Dubravko Dosegović. Na skupštini je definiran plan rada i dogovorene neke konkretne akcije. Podružnica radi na uspostavi kontakata i trajnije veze s mjestima u Češkoj, približno veličine Daruvara radi suradnje na kulturnom, znanstvenom, turističkom i sportskom području, na uspostavi kontakata sa zainteresiranim gospodarskim, kulturnim i drugim subjektima s područja Daruvara, održava i produbljuje veze sa Savezom Čeha i drugim institucijama češke manjine na daruvarskom području, približava interesantne češke teme široj zajednici organiziranjem predavanja, izložbi, filmskih projekcija i sličnog, a prema mogućnostima planira i organizirati izlete u Češku. Podružnica zasad ima 16 članova, što je sasvim dovoljno za ozbiljan početak rada, tim više jer ideja i entuzijazma ne nedostaje.

 

Prvo događanje u organizaciji Podružnice bilo je predavanje o prvim daruvarskim novinama koje je 11. srpnja u Pučkoj knjižnici i čitaonici Daruvar održao Zdravko Palavra, dok je Vjenceslav Herout govorio o biografiji urednika tih novina Jaroslavu Dittrichu. Na istom mjestu 5. prosinca Vjenceslav Herout održao je predavanje o životu i radu dvojice istaknutih prosvjetnih i kulturnih djelatnika češke manjine, Franti Burianu i Josipu Matušeku, povodom 125. godišnjice rođenja i 55. godišnjice Burianove smrti i 10 godišnjice Matušekove smrti. Predavač je iznio mnoge nepoznate podatke o dvojici velikana, a najavljeno je i da će Podružnica predložiti da jedna daruvarska ulica dobije Matušekovo ime.

 

U 2014. prva aktivnost Podružnice bilo je predavanje Mate Pejića O pivu uz pivo za koje je dvorana u Češkom domu bila pretijesna, što zbog Staročeškog piva, što zbog stručnog i zanimljivog predavača koji je uz ostalo govorio o vezama piva i vina, o tome je li pivo biblijsko piće, makar se u Bibliji izrijekom ne spominje, o nebeskim zaštitnicima pivarstva te naravno i o češkoj pivarskoj tradiciji i o daruvarskoj pivovari. Proces proizvodnje piva objasnio je Krešo Marić, pivar daruvarske pivovare, a o kućnoj proizvodnji piva govorio je bjelovarski homebrewer Daniel Babić. Na predavanju su bili i saborski zastupnik Vladimir Bilek, predsjednica Saveza Čeha Libuše Stranjik, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Tanja Novotni Golubić i zamjenica gradonačelnika Ivana Djedović. Takav interes „moćnika“ dobar je znak za Podružnicu koja je u manje od godinu dana uspjela zauzeti svoje mjesto pod suncem i potvrdila se kao važan čimbenik u razvoju hrvatsko-čeških odnosa na daruvarskom području.

S lijeva: Vjenceslav Herout, Mirela Palavra, Zdravko Palavra i Svjetlana Lovrenčić