Spomen-ploča na mjestu vjenčanja bana Jelačića

(povratak)

U Napajedli je 16. ožujka 2013. otkrivena spomen-ploča u čast hrvatskog bana Josipa Jelačića koji se u tom mjestu pokraj Zlína 1850. vjenčao sa svojom suprugom Sofijom Stockau.

  

Ploča je postavljena na dvorac koji je nekada pripadao grofovskoj obitelji Stockau, a otkrili su ju gradonačelnik Zaprešića Željko Turk i hrvatski veleposlanik u Češkoj Frane Krnić. Ploča je postavljena na inicijativu Hrvatsko-češkog društva, a u akciji su sudjelovali i Grad Zaprešić, Zagrebačka županija, Češka beseda Zagrebačke županije i Matica hrvatska Zaprešić.

Otkrivanju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, potpredsjednica Marija Ledinski Anić, županijski vijećnici Miroslav Ivoš i Željka Šabarić, predsjednik Češke besede Zagrebačke županije i predstavnik češke manjine u Zagrebačkoj županiji Franjo Vondraček i predsjednik HČD-a Marijan Lipovac.

Gradonačelnik Turk je s gradonačelnicom Napajedle Irenom Brabcovom potpisao protokol o suradnji dvaju gradova.

Sofija Jelačić bila je kći grofa Georga Adolfa von Stockaua, Jelačićeva suborca iz rata 1848. i imala je 16 godina kad se udala za 33 godine starijeg bana. Par je 1855. dobio kćer Anicu koja je već nakon devet mjeseci u Napajedli umrla od kolere. Nakon Jelačićeve smrti Sofija Jelačić se 1863. udala za češkog grofa Adolfa Dubskog s kojim je imala dvoje djece. Umrla je 1877. u Beču u 43. godini života.

U posljednjih sedam godina zaslugom Hrvatsko-češkog društva u Češkoj su podignuta još četiri spomen-obilježja hrvatskim velikanima – Nikoli Tesli, Vladimiru Prelogu, Andriji Mohorovičiću i Stjepanu Radiću, sva četiri u Pragu.

Željko Turk i Frane Krnić