S novim-starim vodstvom prema 25. godišnjici HČD-a

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo održalo je 21. travnja svoju godišnju izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika udruge po treći put izabran Marijan Lipovac.

Za potpredsjednika je ponovno izabran Miroslav Křepela, a za tajnika Tigran Ilić, dok su članovi Predsjedništva Zvonimir Maštrović i Ivan Havelka. U Nadzorni odbor su izabrani Dubravko Dosegović, Ivanka Stahuljak i Gordana Divac te Dragutin Zajec kao zamjenik člana.

Na skupštini je usvojen i novi Statut usklađen s novim Zakonom o udrugama, ali u njemu nema većih izmjena kad su u pitanju ciljevi i djelovanje HČD-a usmjereno prema povezivanju Hrvatske i Češke i učvršćenju hrvatsko-čeških veza i prijateljstva.

Članovi su se na skupštini sa zadovoljstvom osvrnuli na proteklu godinu kada je zahvaljujući zalaganju HČD-a u Pragu podignut spomenik Nikoli Tesli (najveći na svijetu), u Jindřichovu Hradecu spomen-ploča u čast Nikole Šubića Zrinskog, a u Dubravi kraj Vrbovca spomenik biskupu Duhu. Lani je HČD ponovno izdao svoje glasilo Susreti koji su već stekli kultni status kao pravi hrvatsko-češki časopis, i održao nekoliko tribina.

Sve nam se češće za pomoć, savjet ili informaciju obraćaju institucije, mediji i pojedinci, tako da se HČD potvrdilo kao referentno mjesto kad je u pitanju češka ili hrvatsko-češka tematika.

HČD ima vrlo ambiciozne planove za naredno razdoblje. Uskoro će iz tiska izaći nova knjiga Dubravka Dosegovića Češki mozaik, a zatim i novi broj Susreta koje od ove godine uz Ministarstvo vanjskih i europskih poslova financijski podupire i Ministarstvo kulture.

HČD će 22. svibnja na Filozofskom fakultetu u Zagrebu organizirati proslavu 80. rođendana najvećeg češkog kroatista Dušana Karpatskog, u jesen će, zajedno s Evangeličkom crkvom, organizirati i proslavu 600. godišnjice spaljivanja Jana Husa, a krajem godine i 40. godišnjicu smrti biskupa Josipa Salača.

U planu je i postavljanje nove spomen-ploče u Pragu, u čast Josipa Jurja Strossmayera povodom 200. rođendana, kao i realizacija partnerstva između Zagreba i Praga. HČD će i dalje nastaviti suradnju s institucijama češke manjine, češkim veleposlanstvom u Zagrebu, hrvatskim veleposlanstvom u Pragu, udrugom moravskih Hrvata te unapređivati odnose s češkim državnim institucijama. Iako su aktivnosti udruge uglavnom vezane uz kulturu, HČD želi dati poticaj i gospodarskoj i turističkoj suradnji, međutim tu je nužan veći angažman članova jer se radi o zahtjevnijim projektima. U svakom slučaju, HČD se iz godine u godinu dokazuje kao sve važnija i popularnija udruga i s optimizmom gleda prema 2017. kada će proslaviti svoju 25. godišnjicu.

 

HČD Zagreb - predsjedništvo 2015

Predsjedništvo HČD-a: Tigran Ilić, Zvonimir Maštrović, Marijan Lipovac, Miroslav Křepela i Ivan Havelka

 

Skupština 2015. godine

Godišnja izborna skupština HČD-a