Češki mozaik – nova knjiga Dubravka Dosegovića u izdanju Hrvatsko-češkog društva

(povratak)

U Češkom domu u Zagrebu 27. svibnja 2015. javnosti je predstavljena knjiga Češki mozaik autora Dubravka Dosegovića koju su zajednički objavili Hrvatsko-češko društvo i nakladnička kuća Nova stvarnost, uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Ova knjiga je na neki način nastavak Dosegovićeve knjige Češka kroz ključanicu iz 2009. i u njoj se kroz 18 poglavlja obrađuju mnoge „mozaične“ teme iz češke povijesti i kulture, a govori se i o znamenitostima Češke, hrvatskoj manjini u Češkoj, hrvatsko-češkim odnosima, češkom sportu, neobičnim češkim prezimenima te glavnim češkim brendovima – staklarstvu, pivarstvu, automobilskoj i obućarskoj industriji. O nekima od tih tema Dosegović je pisao i u ranijim brojevima Susreta. Od 2000. ovo je šesta knjiga koju je HČD objavio kao suizdavač u cilju popularizacije Češke u Hrvatskoj. Predsjednik HČD-a Marijan Lipovac, ujedno i urednik knjige, za autora je kazao da je prava hodajuća enciklopedija kad je u pitanju tematika vezana uz Češku o kojoj je objavio mnoštvo tekstova i da je stoga HČD-u bila svojevrsna obaveza objaviti ovu knjigu.

„Češka zaslužuje da ju je promovira kao uspješnu zemlju u koju se Hrvatska u puno toga može ugledati kako bi i njoj samoj bilo bolje. Sve to što radimo na neki način kockice su u velikom hrvatsko-češkom mozaiku koji slažemo već 23 godine, ali ova knjiga koja nosi naziv Češki mozaik je, možemo reći, jedna značajnija kocka koja će nam pomoći da cijeli mozaik bolje shvatimo i doživimo", kazao je Lipovac, izrazivši zadovoljstvo što je posljednjih godina izdano više publikacija posvećenih Češkoj i hrvatsko-češkim odnosima. Sadržaj knjige i neke od njenih najzanimljivijih dijelova opširnije je predstavio sam autor Dubravko Dosegović koji je svoje izlaganje završio riječima: „Ceterum censeo cervisiam bohemicam esse bibendam“ (Uostalom mislim da treba piti češko pivo). Direktor Nove stvarnosti i urednik knjige Zvonimir Maštrović kazao je da njegova nakladička kuća rado objavljuje knjige tematski vezane uz Češku, a u sunakladništvu s HČD-ovom ovo je treća knjiga. Predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić rekla je da je ta udruga ponosna što je Dosegović i njihov istaknuti član i što svoja znanja o Češkoj rado prenosi drugima.