Hrvatsko-češko društvo izdalo novi broj svog glasila Susreti

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo izdalo je novi broj svog glasila Susreti koji je javnosti predstavljen 17. lipnja 2015. u Češkom narodnom domu u Zagrebu. Riječ je o 33. broju glasila, odnosno petom od ponovnog pokretanja ove edicije 2011., nakon stanke od 12 godina.

Na 72 stranice u boji Susreti donose najvažnije vijesti iz Češke i s područja hrvatsko-čeških odnosa, izvještaje o aktivnostima Hrvatsko-češkog društva, o životu češke manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Češkoj, kao i niz zanimljivih članaka: o vezama Čeha i četvorice hrvatskih velikana – Nikole Šubića Zrinskog, Vatroslava Lisinskog, Josipa Jurja Strossmayera i Vlahe Bukovca, o Janu Husu povodom 600. godišnjice smrti, o odnosima Hrvatske i Višegradske skupine, o Ivanu Nepomuku Jemeršiću, o češkom znanstveniku Ottu Wichterleu, izumitelju kontaktnih leća, o češkim nazivima za mjesece u godini itd. Ekskluzivne intervjue za Susrete dali su slavni češki arhitekt hrvatskog porijekla Vlado Milunić, autor poznate Kuće koja pleše u Pragu te hrvatski povjesničar međunarodnog ugleda Stjepan Krasić koji je nedavno objavio knjigu o vezama praškog i zadarskog sveučilišta u 14. stoljeću. Susreti su objavljeni uz financijsku pomoć Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva kulture, a tekstove je napisalo 14 autora: Vlatka Banek, Gordana Divac, Dubravko Dosegović, Vjenceslav Herout, Lenka Kopřivová, Miroslav Křepela, Marijan Lipovac, Ivona Mamić, Zdravko Palavra, Ivan Raos, Tonći Stanić, Barbora Veselić, Franjo Vondraček i Nina Vranješ Penava./

O sadržaju Susreta govorio je član HČD-a prof. dr. sc. Tihomil Maštrović, književni povjesničar i kroatolog koji je istaknuo da su Susreti uređeni na moderan način, ponajviše tako što se istraživački ispituju sve relevantne činjenice vezane uz pojedine hrvatsko-češke veze, povezujući pri tom obavijesne s obrazovnim sadržajima. Uz to se ne zaboravljaju ni odgovarajući zabavni sadržaji, a sve na način da se skladno povežu tekstualni s ilustrativnim dijelovima časopisa.

Susreti reprezentativno izgledaju i ta kvalitetna likovnost svakog broja, njegov pažljivo oblikovan vizualni izgled, odmah privlači onog tko ga uzme u ruke, pozivajući ga na listanje, na taj izazov otkrivanja novih činjenica u otprije poznatim povijesnim zgodama i u sudbinama poznatih, pri čemu se odmah može prepoznati njegova kvaliteta, uz prikladnu likovnu opremljenost. U Susretima se objavljuju brojne činjenice te stručne i znanstvene spoznaje o važnim pitanjima dvaju prijateljskih naroda, i to kako one što su ostvarene tijekom prošlih stoljeća, tako i one suvremene, pri čemu se njihovim iznošenjem i razmatranjem pridonosi iskrenom i čvrstom hrvatsko-češkom prijateljstvu i dobrim zajedničkim odnosima u budućnosti. Raduje spoznaja da sadržaj svakog broja Susreta, pa tako i najnovijeg broja, prije svega plijeni svojom iznimnom zanimljivošću, a rekao bih i ekskluzivnošću višestruko zanimljivih poruka. Javnost se tako, iz broja u broj Susreta, podsjeća na brojne osobe i događaje koji su od srednjeg vijeka do današnjih dana spajali Hrvate i Čehe i doprinosili zbližavanju dvaju naroda“, kazao je Maštrović, podsjetivši na brojne događaje i osobe iz povijesti hrvatsko-čeških odnosa. „Časopis Susreti pokazuje da, u današnje doba opće globalizacije, identiteti nacija i njihovo prepoznavanje mogu služiti kao mostovi u povezivanju pojedinih bliskih naroda i država. Susreti su do sada u tom smislu puno napravili, ukazujući na međusobne sličnosti i razlike Hrvatske i Češke, otkrivajući kapilarnu povezanost češkog i hrvatskog naroda u povijesti na brojnim razinama. Upravo to neka i u budućnosti bude jedna od važnih zadaća Susreta, te zaista valja pozdraviti svaku potporu tom vrijednom nastojanju. U tom smislu velike čestitke izdavaču HČD, a napose uredniku časopisa Marijanu Lipovcu. Zaista, Susreti su lijep i koristan časopis i s pravom ga se može uvrstiti među najbolje u Hrvatskoj. Upravo zato što se u njem obrađuju veze između hrvatskog i češkog naroda, o kojima se piše na hrvatskom jeziku, trebalo bi ga čim prije prevesti i na češki te započeti s obavljivanjem Susreta na češkom jeziku, kako bi se i Česi u Češkoj mogli na način kako to već mogu Hrvati upoznati s bogatim nasljeđem zajedničkih veza. Još jednom čestitke svima koji su doprinijeli da se danas svi ponosimo postojanjem Susreta“, zaključio je Maštrović.

Predsjednik HČD-a i urednik Susreta Marijan Lipovac izrazio je zadovoljstvo što se Susreti promoviraju upravo uoči ljeta i turističke sezone kad hrvatsko-češki odnosi doživljavaju svoj vrhunac jer brojni Česi dolaze na hrvatski Jadran. „Susreti su najvažniji i najuspješniji projekt Hrvatsko-češkog društva, naš brend, naša osobna iskaznica. Mi smo jedino društvo prijateljstva u Hrvatskoj koje ima svoje glasilo, i to u obliku pravog časopisa, kao što smo među rijetkima koji imaju i svoju internetsku stranicu, kao i stranicu na Facebooku. Ako me pitate u čemu je tajna kvalitete Susreta, rekao bih da je ona u bogatstvu hrvatsko-čeških veza, kako u prošlosti tako i danas. Tu nalazimo toliko tema o kojima možda nismo ni slutili i one jednostavno moraju rezultirati jednim ovako kvalitetnim djelom. S ovakvim časopisom Hrvatsko-češko društvo zapravo prezentira ono što želi i iskazuje svoju viziju Hrvatske, a to je Hrvatska koja je svjesna sebe i svog identiteta, koja zna gdje pripada i na temelju te samosvijesti i samoouzdanja želi graditi odnose sa svim drugim narodima, a posebno s onima poput Čeha s kojima nas vežu duboke višestoljetne veze u sklopu istog kulturnog i civilizacijskog kruga, a posljednje dvije godine i u sklopu iste političke asocijacije, Europske unije. Želimo Hrvatsku koja nije u strahu i zatvorena u sebe, nego Hrvatsku koja je otvorena za suradnju s bliskim i prijateljskim državama i narodima kako bi njoj samoj bilo bolje i kako bi ojačala svoju političku, gospodarsku, kulturnu i svaku drugu poziciju“, kazao je Lipovac, istaknuvši da je na području hrvatsko-čeških veza u posljednjih godinu dana bila vrlo živa aktivnost na svim područjima, od politike preko kulture do sporta.

„Zašto sve ovo radimo? Zato jer smatramo da je hrvatsko-češko prijateljstvo jedna vredota koju treba njegovati i unapređivati, i to radi naše vlastite dobrobiti. Jer da bi se uspjelo jednostavno se treba ugledati na uspješnije od sebe. Nadam se da ćete sa zanimanjem pročitati ove Susrete, od korica do korica i da ćete ih sačuvati jer ovo nisu novine koje se pročitaju i bace, a ako nam želite pomoći da realiziramo idući broj, bilo financijski bilo svojim tekstovima, ili ako se naprosto želite učlaniti u HČD i biti dio jedne uspješne hrvatsko-češke priče, naša su vam vrata otvorena“, zaključio je Lipovac.

Na promociji je bio i zamjenik češkog veleposlanika Miroslav Kolatek koji je pohvalio djelovanje HČD-a na promicanju veza Hrvatske i Češke i najavio daljnju potporu veleposlanstva.