Godišnja skupština Hrvatsko-češkog društva: Ambiciozni planovi u godini srebrnog jubileja

(povratak)

  

Hrvatsko-češko društvo održalo je 11. travnja 2017. svoju godišnju izbornu skupštinu na kojoj je za predsjednika udruge po četvrti put izabran Marijan Lipovac.

  

Za potpredsjednika je ponovno izabran Miroslav Křepela, a za članove Predsjedništva Ivan Havelka, Tigran Ilić i Zvonimir Maštrović. Ivan Havelka izabran je i za novog tajnika HČD-a. U Nadzorni odbor su izabrane Lada Crnobori, Grozdana Dosegović i Ivanka Stahuljak, a za zamjenicu člana Elizabeta Obad. Na skupštini je prihvaćeno izvješće o radu u protekloj godini te plan rada u predstojećem razdoblju. HČD ove godine slavi svoju 25. godišnjicu te je tom prigodom u veljači objavio knjigu Hrvatsko-češko društvo: Prvih 25 godina autora Marijana Lipovca i Vlatke Banek. Lani je ponovno objavljeno glasilo Susreti (šesti broj u obnovljenoj ediciji), proslavljene su 700. godišnjica rođenja Karla IV., 80. godišnjica rođenja Václava Havela i 75. godišnjica rođenja Predraga Jirsaka, a u Pragu je postavljena spomen-ploča u čast Josipa Jurja Strossmayera. Obnovljen je rad Češko-hrvatskog društva u Pragu s kojim je uspostavljena partnerska suradnja. HČD je u veljači s više kulturnih institucija organizirao komemoraciju preminulom češkom kroatistu Dušanu Karpatskom, a 2016. je ostao bez svog istaknutog člana Dubravka Dosegovića. Intenziviran je rad podružnice u Daruvaru, a uspješan rad nastavila je podružnica u Omišu. Nastavljena je uspješna suradnja s udrugama češke manjine s kojima je organizirano nekoliko zajedničkih predavanja (u Zagrebu, Rijeci, Sisku, Lipovljanima i Bjelovaru). Marijan Lipovac je podsjetio da je krajem 2016. Češkoj besedi Zagreb predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila Povelju Republike Hrvatske upravo na prijedlog HČD-a, a predsjednik HČD-a bio je pozvan na susret manjinskih predstavnika s češkim predsjednikom Milošem Zemanom tijekom njegovog nedavnog posjeta Zagrebu. I to simbolički govori o partnerskom odnosu koji postoji između HČD-a i čeških manjinskih udruga.

  

Ambiciozne planove HČD ima i u 2017. i 2018. pa među ostalim, uz novi broj Susreta, namjerava objaviti čak dvije nove knjige, o Ivanu Meštroviću i Česima te političku biografiju Václava Havela. Obilježit će se i jubileji iz povijesti hrvatsko-čeških veza: 800. godišnjica sela Čehi kraj Zagreba, 400. godišnjica smrti Fausta Vrančića, 160. godišnjica rođenja Ive Vojnovića, 110. godišnjica rođenja Ljudevita Jonkea, 80. godišnjica smrti Tomáša Masaryka, 80. godišnjica smrti Marije Ružičke Strozzi, 180. godišnjica rođenja Augusta Šenoe i 90. godišnjica smrti Stjepana Radića. Iduće godine padaju dva važna češka jubileja: 100. godišnjica proglašenja Čehoslovačke i 50. godišnjica Praškog proljeća. Plan je HČD-a tim povodom se prisjetiti velikog izraza solidarnosti hrvatskih građana prema Česima koji su se u vrijeme sovjetske okupacije u kolovozu 1968. zatekli u Hrvatskoj na odmoru pa je najavljeno pokretanje projekta prikupljanja sjećanja živih svjedoka. HČD će povodom svog srebrnog jubileja dodijeliti i svoje nagrade i priznanja zaslužnim osobama i institucijama, kao što je bio slučaj i 2012. povodom 20. godišnjice HČD-a. U planu je i pokretanje manifestacije u spomen na Dušana Karpatskog, a tu su i inicijative za imenovanje Ulice Stjepana Radića u Pragu te za nova spomen-obilježja, u čast Augustu Šenoi i Vatroslavu Lisinskom. HČD će nastojati davati potporu gospodarskoj i turističkoj suradnji Hrvatske i Češke, a jedna od konkretnih ideja je osmišljavanje turističkih programa vezanih uz češke tragove u Zagrebu i Hrvatskoj. Entuzijazma i maštovitih ideja Hrvatsko-češkom društvu dakle ne nedostaje ni nakon 25 godina kontinuiranog rada na promicanju hrvatsko-čeških odnosa, a razloga za optimizam daje i priljev desetak novih članova u proteklih godinu dana.

 

Marijan Lipovac

 

Snimila: Vlatka Banek