Hrvatsko-češko društvo obilježilo 160. godišnjicu rođenja Ive Vojnovića

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo obilježilo je 11. svibnja 2017. 160. godišnjicu rođenja hrvatskog književnika Ive Vojnovića (1857. – 1929.) predavanjem o Vojnovićevim vezama s Česima koje je održao književni povjesničar i kroatolog prof. dr. Tihomil Maštrović, znanstveni savjetnik Odsjeka za povijest hrvatske književnosti HAZU, član HČD-a.

 

Predavanje je održano u Češkom narodnom domu u sklopu manifestacije Dani češke i hrvatske kulture u Zagrebu koje su organizirali Češka beseda Zagreb i Vijeće češke nacionalne manjine Grada Zagreba.

 

Maštrović je 2009. uredio trotomno izdanje Pisma Iva Vojnovića u kojem je na 1780 stranica objavio 2351 Vojnovićevo pismo upućeno 181 naslovniku, među kojima su bile i brojne ugledne osobe češke kulture i umjetnosti. Tijekom predavanja je istaknuo da su Vojnovićeve drame bile iznimno popularne u Pragu gdje su za njegova života izvedena djela Ekvinocij, Dubrovačka trilogija, Suton i Smrt majke Jugovića, dok je drama Maškarate ispod kuplja u Pragu 1923. imala svoju praizvedbu, a Vojnović je u uvodu napisao da je posvećuje »Pragu, mojoj ljubavnici (Praze, mé milence)«.

 

»Vojnović je često i rado odlazio u Prag, a njegovi boravci u pravilu su bili povezani s premijerama njegovih drama te su ih češke novine popratile brojnim člancima i intervjuima«, kazao je Maštrović, citirajući Vojnovićeva pisma iz kojih se vidi njegovo oduševljenje češkom kulturom, posebno glazbom i kazalištem. Spomenuo je i Vojnovićev tekst pod naslovom Prag i ja, stari smo prijatelji iz 1924. u kojem je Prag zbog njegove važnosti i ljepote usporedio s rodnim Dubrovnikom.

 

Maštrović je podsjetio da je 1997. povodom stote godišnjice prve izvedbe drame Ekvinocij u Pragu u tamošnjem Narodnom kazalištu s istom predstavom gostovala Drama HNK iz Zagreba u sklopu Dana hrvatske kulture održanima pod pokroviteljstvom tadašnjeg češkog predsjednika Václava Havela. Havel je tom prigodom poručio da Vojnovićevo djelo danas služi kao poticaj da se ne zaborave dobre tradicije češko-hrvatskih odnosa. O tom događaju govorio je i njegov organizator, prvi hrvatski veleposlanik u Češkoj Zlatko Stahuljak, podsjetivši na zasluge najpoznatijeg češkog kroatista Dušana Karpatskog koji je predstavu simultano prevodio na češki, što je bilo iznimno značajno za promociju Hrvatske i njezine kulture u Češkoj.

 

Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac najavio je da će ta udruga predložiti da Ivo Vojnović napokon u Zagrebu dobije ulicu sa svojim imenom, budući da mu se Zagreb još nije odužio imenovanjem javne površine niti gotovo 90 godina od njegove smrti.

 

Marijan Lipovac