Predavanje o Václavu Havelu u Rijeci

(povratak)

U sklopu Dana češke kulture u Rijeci, 20. listopada 2017. u Češkom domu Tomáša Masaryka predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac održao je predavanje o Václavu Havelu, češkom književniku i političaru, vođi Baršunaste revolucije i prvom predsjedniku Češke.

 

Lipovac zajedno s Jasnom Marcelić piše političku biografiju Václava Havela koja će biti objavljena početkom 2018. Na početku predavanja istakuo je da je Havel bio najpoznatiji i najautentičniji Masarykov nasljednik, zbog čega je Hrvatsko-češko društvo još 2015. dalo inicijativu da Zagreb dobije Ulicu Vaclava Havela koju zaslužuje i kao češki i svjetski velikan, kao i zbog svojih veza s Hrvatskom.

 

„Slično kao i Masaryk, i Havel je bio i ostao jedan od zaštitnih znakova Češke u svijetu, priznat kao simbol borbe za slobodu i demokraciju, kao borac za politiku utemeljenu na humanizmu, poštenju i moralu te kao vrhunski intelektualac. Bio je veliki mislioc koji je promišljao svijet oko sebe i prije dvadesetak godina predvidio mnoge situacije s kojima se danas suočavamo, mogli bismo reći da je bio svojevrsni prorok našeg doba. Havel nije bio ni najveći pisac ni najveći državnik, ali je bio najveći pisac među državnicima i najveći državnik među piscima, i u tome je njegova veličina”, kazao je Lipovac. Predstavio je Havelov književni rad, posebno njegove drame apsurda koje su se izvodile i u hrvatskim kazalištima u doba dok su u Češkoj bile zabranjivane, a Havel zatvaran. Govoreći o njegovom državničkom djelovanju, istaknuo je da je Havel bio među rijetkim državnicima koji su shvaćali što se događa u bivšoj Jugoslaviji. Nije se ustručavao jasno imenovati agresora i žrtvu, te je pružio veliku moralnu potporu Hrvatskoj i BiH, zbog čega je sa srpske strane primio i prijetnje ubojstvom. Branio je legitimitet hrvatske oslobodilačke operacije Oluje, rekavši: „Razumljiva je želja Zagreba da uspostavi svoju vlast u okviru hrvatskih granica. Hrvatska se zbog neuspjeha diplomatskih pregovora odlučila za ofenzivu kako bi ponovno uspostavila svoj teritorijalni integritet. Hrvatska je međunarodno priznata država i ne može se uspoređivati s divljim vojskama Radovana Karadžića.“

 

Lipovac je citirao i Havelove riječi izrečene tijekom posjeta Hrvatskoj 2000: „Čvrsto vjerujem u dobru budućnost Hrvatske i njezinu nenadoknadivu ulogu na ovom napaćenom području, u njezinu važnu ulogu na spojnici između srednjeeuropskog, mediteranskog i balkanskog prostora“. Tom je prigodom Havel citirao Stjepana Radića rekavši: „Samo je jedan viši interes iznad narodnog interesa – humanost, čovječnost. Sve naše narodne težnje ne samo što nisu u suprotnosti s idealom humanosti nego izravno proistječu iz njega“ i dodao „Mislim da ove riječi imaju trajnu vrijednost i da ih valja pamtiti i u kontekstu toga što smo doživjeli u čitavom ovom stoljeću i njegovih zadnjih godina“. „To je ono što bi nam Havel, a s njime i Radić, poručio i danas- da budemo dobri Česi i dobri Hrvati, ali da ne zaboravimo prije svega biti ljudi, da nam ne bude svejedno kakva će biti Češka ili Hrvatska i na kakvim će se vrijednostima izgrađivati“, zaključio je Lipovac.

 

U sklopu Dana češke kulture u Rijeci član Hrvatsko-češkog društva Mato Pejić postavio je izložbu Nacrtaj mi krigl posvećenu vezama stripa i piva te je tom prigodom podsjetio da je Havel kao predsjednik u praške pivnice vodio i svoje ugledne goste, među njima 1994. i američkog predsjednika Billa Clintona koji se u pivnici U zlatého tygra susreo sa slavnim češkim književnikom Bohumilom Hrabalom.

 

 

Marijan Lipovac

 

Snimila Vlatka Daněk