Tribina o Mariji Radić u Bjelovaru

(povratak)

Povodom Međunarodnog dana žena 10. ožujka 2017. u Narodnoj knjižnici Petar Preradović u Bjelovaru održana je tribina posvećena Mariji Radić, supruzi Stjepana Radića, prvoj hrvatskoj političarki i istaknutoj javnoj djelatnici.

O tome kako je Čehinja Marie Dvořáková upoznala mladog Stjepana Radića, postala Marija Radić i došla u Hrvatsku govorio je predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac koji je istaknuo da je Radiću supruga bila najbliža suradnica u njegovom političkom i prosvjetiteljskom radu bez koje Radić ne bi postao vodeći hrvatski političar svoga doba, kao i najveći popularizator Češke među Hrvatima.

„Ljubav prema jednoj Čehinji kod Radića je prerasla u ljubav prema cijelom jednom narodu i njegovoj kulturi, kao što je i Marija, zavoljevši Radića, zavoljela i Hrvatsku, sa svim njenim prednostima i manama, ostavši pritom Čehinja“, kazao je Lipovac. Podsjetio je na napore Hrvatsko-češkog društva na popularizaciji Marije Radić koja je nakon spomen-ploča u Pragu i Zagrebu 2016. u Zagrebu dobila i ulicu sa svojim imenom. O javnom i političkom radu Marije Radić govorila je povjesničarka dr. Suzana Leček iz Hrvatskog instituta za povijest, istaknuvši da je zaslužna zbog doprinosa razvoju ženskog pokreta u Hrvatskoj, a ne samo zbog činjenice da je bila supruga Stjepana Radića. Od 1927. bila je predsjednica Ženskih organizacija HSS-a, a od 1936. predsjednica Hrvatskog srca, organizacije koja se bavila kulturnim i prosvjetnim radom među ženama, što je bio jedan od važnih segmenata djelovanja HSS-a u uvjetima kad stranka nije imala mogućnosti utjecati na državnu politiku u Kraljevini Jugoslaviji.

Suzana Leček je pojasnila da je Marija Radić kao učiteljica dostigla najviši stupanj obrazovanja koji je krajem 19. stoljeća bio dostupan ženama, a budući da se Radić nije u dovoljnoj mjeri stigao baviti i ženskim pitanjem, time se bavila njegova supruga koja je dobro znala kako funkcionira moderni ženski pokret u Europi i svijetu. „Iako su joj ciljevi bili revolucionarni, u svojim tekstovima koristi konzervativnu retoriku prilagođenu seljacima koji su bili nepismeni ili polupismeni“, kazala je Suzana Leček. Zbog svog rada i ugleda Marija Radić kao Radićeva supruga i kasnije udovica bila je smatrana neformalnom prvom damom Hrvatske, što se vidjelo i po velikom mnoštvu ljudi koje se okupilo na njenom sprovodu na Mirogoju 1954. Na tribini je nastupio i pjevački zbor Kateřina Češke obeci Bjelovar, a nazočna je bila i bjelovarsko-bilogorska dožupanica Tanja Novotni Golubić te potpredsjednik Saveza Čeha Juraj Bahnik.

 

Marijan Lipovac

 

Snimio Tigran Ilić