Václav Havel. Politička biografija – osma knjiga u izdanju Hrvatsko-češkog društva

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa, uz financijsku potporu Grada Zagreba, krajem siječnja 2018. objavili su knjigu Václav Havel. Politička biografija, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca, posvećenu političkom djelovanju i idejama češkog književnika, političara i državnika Václava Havela, posljednjeg predsjednika Čehoslovačke i prvog predsjednika Češke. Autori knjige su Jasna Marcelić, koja je specijalizirala temu političkog djelovanja Václava Havela na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu na Poslijediplomskom specijalističkom studiju Regionalne komparativne politike Srednje i Jugoistočne Europe kod mentora prof. dr. Tihomira Cipeka, te Marijan Lipovac, povjesničar i bohemist, predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

 

Riječ je o prvoj Havelovoj političkoj biografiji objavljenoj u Hrvatskoj i iz pera hrvatskih autora koji opisuju Havelovo političko djelovanje, počevši od bavljenja politički obojenim temama u dramama i pjesmama pa do angažmana u Praškom proljeću 1968. i disidentskog razdoblja tijekom kojeg je bio proganjan, hapšen i zatvaran. Detaljno je opisan Havelov put prema angažmanu u aktivnoj politici, kao i tijek Baršunaste revolucije, kolaps režima i izbor Havela na mjesto predsjednika Čehoslovačke potkraj 1989. Doba u kojem je Václav Havel obnašao dužnost šefa države (1989.–2003.) opisano je prema pojedinim temama u zasebnim poglavljima: Lustracija, Prijelaz s državne na tržišnu privredu, Dezintegracija Čehoslovačke, Susreti sa stranim državnicima, Odlazak sovjetskih vojnika i ukidanje Varšavskog pakta, Havelov odnos prema NATO-u, Havel i ujedinjena Europa, Češko-njemačko pomirenje, Václav Havel o politici, Václav Havel o demokraciji, Václav Havel kao glasnogovornik postkomunističkih zemalja i Dva Václava – Havel i Klaus. Posebno poglavlje posvećeno je Havelovom odnosu prema Hrvatskoj i ratovima u bivšoj Jugoslaviji, pri čemu je istaknuta Havelova potpora Hrvatskoj, BiH i Kosovu kao žrtvama srpske agresije, uz kritičan stav prema neodlučnosti međunarodne zajednice da zaustavi Slobodana Miloševića kojeg je uspoređivao s Hitlerom. Velik prostor posvećen je Havelovim aktivnostima, ali i idejama, stavovima i razmišljanjima, uz mnoštvo citata iz njegovih eseja, govora i intervjua. nastao na temeljima završnog specijalističkog rada na Post diplomskom studiju Regionalne komparativne studije Srednje i Jugoistočne Europe, voditelja uvaženog prof. Tihomira Cipeka, na fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

 

Knjiga je promovirana u Češkom domu u Zagrebu u srijedu 21. veljače, a predstavio ju je politolog prof. dr. Tihomir Cipek koji je govoreći o Havelovom političkom profilu istaknuo njegovu privrženost idealima slobode, istine i demokracije.

 

»Riječ je o sjajnoj knjizi koja vas neće zamoriti, ova knjiga vam puni srce. Ona nas podučava da sloboda nije stvar za koju bi se svi ljudi angažirali, a Havel je imao hrabrost i snagu založiti se za slobodu. Iako je kao afirmirani književnik živio dobro, imao je potrebu biti slobodan te se politički angažirao svjestan da se sloboda gradi kroz izgradnju institucija, bez mržnje i osvetoljubivosti, uz poštivanje procedure, ali i uz osjećaj samosvijesti. Čestitam Česima što su imali jednog velikog državnika za sunarodnjaka«, kazao je Cipek, spomenuvši i Havelovu potporu Hrvatskoj u vrijeme srpske agresije. »Havel je osjetio da Hrvatsku, kad je bila napadnuta, treba braniti i za nju se založiti. Jasno je vidio da su korijeni zla u Beogradu jer je imao duboko etičko uporište u sebi. Za razliku od mnogih drugih, zbog toga je vidio tko je prav, a tko kriv«, poručio je Cipek.

 

Marijan Lipovac, suautor knjige i predsjednik Hrvatsko-češkog društva, kazao je da se radi o osmoj knjizi u izdanju ove udruge koja Havela sustavno popularizira još od vremena dok je bio predsjednik. Spomenuo je prijedlog Hrvatsko-češkog društva da jedna ulica u Zagrebu dobije ime Václava Havela, čime bi, uz Ulicu Tomáša Masaryka, Zagreb imao dvije ulice imenovane po češkim predsjednicima. »Václav Havel je osoba čiji život vrijedi proučavati i koliko je moguće nasljedovati kao ideal državnika-intelektualca. Svako vrijeme treba svog Havela, a u današnje vrijeme se čini kao da nam osoba njegova kalibra na europskoj i svjetskoj političkoj sceni posebno nedostaje. Havel je jedan od najvećih čeških političkih velikana, jedan od onih kakve Hrvati nisu imali i na kojima s razlogom mogu zavidjeti Česima, kao što su još i Tomáš Masaryk i Karlo IV.«, poručio je Lipovac. Podsjetio je da je Hrvatsko-češko društvo svoju prvu knjigu objavilo 2000., zbirku Havelovih izabranih govora Sve je moguće, zajedno s Maticom hrvatskom, te je najavio skori izlazak knjige o vezama Ivana Meštrovića s Česima, zajedno s Muzejima Ivana Meštrovića, kao i planirani izlazak Razgovora s Masarykom Karela Čapeka, u prijevodu prof. dr. Dubravke Sesar.

 

Suautorica knjige Jasna Marcelić za Havela je kazala da je bio čovjek koji je režirao i uvelike utjecao na jednu od »divnijih revolucija« 20. stoljeća, čiji bi životni put bio predložak za scenarij drame kafkijanskog apsurda kojeg je živio. »Havelova dimenzija snažne duhovne slobode umjetnika, pisca dramatičara, političkog esejista, ni danas ne gubi svoj smisao«, rekla je Jasna Marcelić.

 

Na promociji knjige govorio je i češki veleposlanik Vladimír Zavázal koji je knjigu Václav Havel. Politička biografija nazvao vrijednim doprinosom hrvatsko-češkim vezama, ali i dobrim političkim priručnikom iz kojeg je moguće izvući mnoge pouke jer pomno prikazuje Havelovo političko djelovanje. »Kad god u Hrvatskoj spomenem Václava Havela, kod hrvatskih sugovornika gotovo uvijek ću naići na osmijeh te na dobro poznavanje Havelova lika i djela«, rekao je Zavázal, spomenuvši Havelovu podršku hrvatskoj borbi za slobodu i samostalnost i napretku prema članstvu u europskim strukturama. Kao posebnu vrijednost knjige naveo je tekst predgovora, kojem je autor Havelov nasljednik i dugogodišnji politički protivnik Václav Klaus. »Oba su Václava tijesno surađivala unatoč činjenici da su se njihovi stavovi u mnogim važnim pitanjima dijametralno razlikovali. Ipak, Klaus je Havela cijenio i njegove ideje prepoznao i smatrao moralnom i filozofskom osnovom moderne češke države i njenog društva«, poručio je veleposlanik Zavázal.

 

Predsjednica Češke besede Zagreb Alenka Štokić Havela je nazvala najpoznatijim Čehom u svijetu, a potpredsjednik Saveza Čeha i predsjednik Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba Juraj Bahnik pročitao je ulomke iz Havelovih govora.

 

Urednik knjige prof. dr. Damir Agičić kazao je da se radi o drugoj knjizi u seriji izdavačke kuće Srednja Europa posvećenoj biografijama državnika srednje i istočne Europe. Prva je bila biografija utemeljitelja neovisne poljske države Józefa Piłsudskog, a uskoro će biti objavljena biografija bivšeg gruzijskog predsjednika i šefa sovjetske diplomacije Eduarda Ševarnadzea. Srednja Europa specijalizirana je za tematiku iz povijesti i filologije i u proteklih gotovo 20 godina objavila je blizu 200 knjiga. Agičić je vodeći hrvatski stručnjak za povijest hrvatsko-čeških veza te je zahvalio Hrvatsko-češkom društvu na Nagradi Miroslav Jilek za doprinos hrvatsko-češkim odnosima na području znanosti koja mu je dodijeljena u lipnju 2017., kada se i rodila ideja o suradnji HČD-a i Srednje Europe u izdavanju Havelove političke biografije.

 

Među brojnim uzvanicima na promociji bile su nazočne i osobe koje su imale priliku osobno poznavati Václava Havela, poput prvog hrvatskog veleposlanika u Češkoj Zlatka Stahuljaka i supruge Ivanke, političara i bivšeg političkog zatvorenika Dobroslava Parage, publicista Danka Plevnika, likovnih umjetnika Zdenke Pozaić i Branka Vujanovića, fotografa Zorana Filipovića i drugih.

 

Marijan Lipovac

 

Snimili: Mladen Banek, Mladen Sokele i Tomislav Pavlek