Knjiga Václav Havel. Politička biografija predstavljena u Daruvaru

(povratak)

U Pučkoj knjižnici i čitaonici u Daruvaru 16. ožujka 2018. predstavljena je knjiga Václav Havel. Politička biografija, autora Jasne Marcelić i Marijana Lipovca, objavljena u suradnji Hrvatsko-češkog društva i izdavačke kuće Srednja Europa.

 

Uz autore, knjigu su predstavili njen urednik prof. dr. Damir Agičić, prvi predsjednik HČD-a i prvi hrvatski veleposlanik u Pragu Zlatko Stahuljak i predsjednik HČD-Podružnice Daruvar Vladimir Ivić.

 

Prema riječima Jasne Marcelić, Havel je kao disident kritizirao institucije društva iskazujući veliku hrabrost, a kao predsjednik kroz svoje filozofske političke eseje uvodio je Čehoslovačku i kasnije Češku u međunarodne institucije jačajući demokraciju na svim poljima, ali i ukazujući na boljke novostvorenih mladih demokracija, pogotovo prelaskom s državne ekonomije na tržišnu liberalnu ekonomiju.

 

Marijan Lipovac je podsjetio na Havelove veze s Hrvatskom, posebno na potporu koju joj je davao tijekom osamostaljenja i srpske agresije, istaknuvši njegovu obranu legitimiteta oslobodilačke operacije Oluja.

 

O važnosti prve Havelove političke biografije na hrvatskom jeziku govorio je Damir Agičić, predstavivši i druge knjige izdavačke kuće Srednja Europa koje se odnose na hrvatsko-češke odnose i na povijest češke manjine u Hrvatskoj, dok je Zlatko Stahuljak podsjetio na svoje osobne susrete s Havelom dok je obnašao dužnost hrvatskog veleposlanika u Češkoj.

 

Na promociji su bili nazočni i tajnik Hrvatsko-češkog društva Ivan Havelka, saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu Vladimir Bilek, bjelovarsko-bilogorska dožupanica Tanja Novotni Golubić, potpredsjednica Saveza Čeha Marija Valek, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika češke nacionalne manjine Damir Malina, ravnateljica NIU Jednota Lidija Dujmenović, bivša saborska zastupnica Zdenka Čuhnil, bivše predsjednice Saveza Čeha Leonora Janota i Libuše Stranjik i drugi.

 

 

Marijan Lipovac

 

Snimili: Vladimir Bilek i Mato Pejić