Knjiga Václav Havel. Politička biografija predstavljena u Zadru

(povratak)

U organizaciji Zadarske županije, Općine Preko, Hrvatsko-češkog društva i Udruge za promicanje međunarodnih hrvatsko-češko-slovačkih odnosa Oko Jadrana, u Gradskoj loži u Zadru 19. travnja 2018. predstavljena je knjiga Václav Havel. Politička biografija koju su objavili Hrvatsko-češko društvo i izdavačka kuća Srednja Europa.

 

Promocija je održana u sklopu proslave Dana Zadarske županije, a uz autore, Jasnu Marcelić i Marijana Lipovca, govorili su i književni povjesničar i kroatolog prof. dr. Tihomil Maštrović, član HČD-a, te lektorica češkog jezika na Odsjeku za kroatistiku i slavistiku Filozofskog fakulteta u Zadru Kristýna Rygolová.

 

Jasna Marcelić je kazala da Havel svojim životnim primjerom pokazuje da politika uvijek mora biti podvrgnuta moralu, životu i putu u istini, te da svaki čovjek treba pridonositi duhovnom preporodu čovječanstva.

 

„Havelova dimenzija snažne duhovne slobode umjetnika, pisca dramatičara, političkog esejista ni danas ne gubi smisao. Dobar odgoj, ukus, solidarnost, respekt prema kulturi, drugih društava i naroda, spremnost čovjeka da se ponaša onako kako misli da bi se morali svi ponašati, ponizan odnos prema prirodi njezinoj ljepoti kao i prema ljepoti onoga što su stvorili prijašnji naraštaji vrijednosti su za koje se Havel zalagao na mjestu predsjednika“, rekla je Jasna Marcelić.

 

Marijan Lipovac je Havela nazvao jednim od simbola srednje Europe, istaknuvši da Hrvatsko-češko-društvo pridonosi jačanju svijesti o identitetskoj pripadnost Hrvatske srednjoj Europi promicanjem veza s Česima kao jednom od srednjoeuropskih naroda. To je i bio jedan od razloga zašto je knjiga o Havelu realizirana u suradnji upravo s izdavačkom kućom koja nosi ime Srednja Europa i ima senzibilitet za knjige posvećene srednjoeuropskim temama. Podsjetio je na Havelove veze s Hrvatskom i na dosadašnje akcije HČD-a posvećene njegovoj popularizaciji. „Havel u Češku nije pao s neba, on je bio izraz češkog duha, rođenjem i odgojem duboko ukorijenjen u češku povijest, kulturu, tradiciju, mentalitet, tako da nije slučajno da se čovjek poput Havela pojavio upravo u Češkoj i da je kao predsjednik Češke bio uspješan. Je li to univerzalan model, to je dvojbeno, ali neka bude dopušteno i drugim, manje sretnim narodima, barem sanjariti o tome da jednom na čelu države dobiju osobu poput Havela, koji je uživati ugled u svijetu i ujedno biti moralna vertikala i uzor, koji će svojom vjerodostojnošću i integritetom paziti da se u politici ne izgube načela i ideali“, rekao je Lipovac.

 

Kristýna Rygolová iznijela je svoja sjećanja na Václava Havela koji je bio češki predsjednik u doba njenog djetinjstva. „Havel je bio ikona naše mlade generacije. Za mene je on najveći Čeh. Smatram ga velikim uzorom zbog njegovih ideala i borbe za ljudska prava i zbog njega sam ponosna što sam Čehinja. Bio je humanist koji je Češku stavio na kartu svijeta, koja bez njega ne bi bila tamo gdje je danas“, kazala je Rygolová. Prisjetila se i trenutka njegove smrti uoči Božića 2011. koji je za nju bio najtužniji Božić, kada je češko društvo, kako je kazala, zadnji put bilo zajedno i kada se na neki način vratilo u vrijeme Baršunaste revolucije 1989. Spomenula je da je danas dio Čeha razočaran Havelom. „No ti ljudi su zapravo razočarani u same sebe jer oni su u Havela polagali nadu u ostvarenje svojih snova zaboravljajući da bi se i sami trebali za to pobrinuti“, rekla je Rygolová.

 

Tihomil Maštrović je kazao da knjiga plijeni svojom iznimnom zanimljivošću, ali i ekskluzivnošću višestruko zanimljivih poruka, ne samo o Havelovoj političkoj biografiji, nego i o njegovim stavovima o Hrvatskoj i njenom srednjoeuropskom geopolitičkom okviru. Maštrović je naveo i druge aktivnosti Hrvatsko-češkog društva usmjerene na jačanje hrvatsko-češkog prijateljstva na svim razinama, poput izdavanja glasila Susreti, organizacije tribina i predavanja te podizanja spomen-obilježja velikanima koji su povezali dva naroda i dvije kulture. Spomenuvši imena najznačajnijih među njima, kazao je da se radi o impresivnoj galeriji ličnosti u koju se ubraja i Havel. Podsjetio je da je Havel 1997. bio pokrovitelj Dana hrvatske kulture u Pragu kada je u svojoj poruci istaknuo višestoljetnu tradiciju kulturnih veza, kao i „političke suradnje u obrani pozitivnih interesa oba naroda“.

 

„Politička i društvena djelatnost Václava Havela pokazuje da, u današnje doba opće globalizacije, identiteti nacija i njihovo prepoznavanje mogu služiti kao mostovi u povezivanju pojedinih bliskih naroda i država. Hrvati i Česi dva su bliska srednjoeuropska i slavenska naroda čije prijateljstvo i zajedništvo se izgrađivalo stoljećima. Međusobne sličnosti i razlike Hrvatske i Češke otkrivaju kapilarnu povezanost češkog i hrvatskog naroda u dugom povijesnom slijedu na brojnim razinama. Stoga ih valja poznavati, promicati te dalje izgrađivati“, poručio je Maštrović.

 

 

Marijan Lipovac

 

Snimile: Antonija Klaić i Antonio Pejić