Češki dan u Tisnom u organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb

(povratak)

U organizaciji Hrvatsko-češkog društva i Češke besede Zagreb, u Tisnom je 17. svibnja 2018. održan Češki dan u sklopu kojeg je u mjesnom društvenom domu predstavljena knjiga Václav Havel. Politička biografija Jasne Marcelić i Marijana Lipovca te održan koncert Besedinog Mješovitog pjevačkog zbora Bohemia, Puhačkog orkestra Zagrebačkog električnog tramvaja i Puhačkog orkestra KUD-a Hartić iz Tisnog.

 

Bio je to prvi organizirani posjet članova Češke besede Zagreb i Hrvatsko-češkog društva ovom mjestu u blizini Šibenika, mostom spojenog s otokom Murterom koje u posljednje vrijeme nastoji unaprijediti svoje odnose s Češkom, posebno na području turizma. Češki dan osmišljen je na inicijativu i uz veliki osobni angažman Dragutina Zajeca, člana obje udruge koji u Tisnom ima kuću i kao turistički poduzetnik poslovno surađuje s partnerima iz Češke. Gostima iz Zagreba dobrodošlicu su poželjeli zamjenik načelnika Općine Tisno Miljenko Meštrov i direktor mjesne Turističke zajednice Filip Henjak koji je istaknuo da se 2018. navršava 95 godina organiziranog turizma u Tisnom. Prvi turisti su dakako bili Česi koje je iz Praga doveo Tišnjanin Ivo Fantov, praški student, čime su uspostavljene veze Tisnog i Češke. Danas pet posto turista u Tisno dolazi iz Češke, uglavnom u predsezoni i postsezoni, a mnogi od njih – dosad neuobičajeno za Čehe – aktivni su u nautičkom turizmu. Općina Tisno od 2012. ima potpisano partnerstvo s gradom Velké Meziříčí u pokrajini Vysočini.

 

Dragutin Zajec predstavio je mještanima Tisnog Češku besedu Zagreb, najstariju udrugu češke manjine u Hrvatskoj i njen bogat kulturno-prosvjetni rad, a govoreći o vezama Tisnog i Češke, spomenuo je da su KUD Hartić 1927. osnovali Česi, braća Oto i Edo Kolář. Predsjednik Hrvatsko-češkog društva Marijan Lipovac predstavio rad ove udruge, posebno njenu izdavačku djelatnost, i najavio njena dva iduća velika projekta: skori izlazak knjige Ivan Meštrović i Česi te postavljanje spomen-ploče u čast Augusta Šenoe u Pragu. Lipovac je predstavio i knjigu Vaclav Havel. Politička biografija, prvu knjigu o Havelovom političkom djelovanju iz pera hrvatskih autora i pojasnio da je upravo u današnje vrijeme važno popularizirati vođu Baršunaste revolucije i prvog predsjednika samostalne Češke jer je inzistirao na poštivanju načela u politici koja treba biti moralna, humana, u službi općeg dobra i utemeljena na pozitivnim vrijednostima. »Havel bi nam danas, poput našeg Stjepana Radića, poručio da budemo dobri Česi i dobri Hrvati, ali da ne zaboravimo prije svega biti ljudi, da nam ne bude svejedno kakva će biti Češka ili Hrvatska i na kakvim će se vrijednostima izgrađivati«, kazao je Lipovac koji je naveo i druge aktivnosti koje je Hrvatsko-češko društvo poduzelo u cilju Havelove popularizacije.

 

Nakon promocije Havelove biografije uslijedio je središnji dio Češkog dana u Tisnom, nastup zbora Bohemia koji je pod ravnanjem svoje dirigentice Marte Bergovec izveo nekoliko čeških i hrvatskih pjesama uz instrumentalnu pratnju Puhačkog orkestra ZET-a predvođenog dirigentom Hrvojem Pintarićem, nekadašnjim praškim studentom. Nakon toga ZET-ovci su nastupili samostalno, izvevši uz ostalo i češku koračnicu Jarabáček, a zatim su im se pridružile domaće kolege iz Puhačkog orkestra KUD-a Hartić s kojima su uigrano zajednički odsvirali hrvatsku Gardijsku koračnicu.

 

Uspješan program i ugodno druženje s domaćinima rezultirali su planom da Češki dan u Tisnom u organizaciji Češke besede Zagreb i Hrvatsko-češkog društva ubuduće postane tradicionalna manifestacija.

 

Marijan Lipovac