Hrvatsko-češki kulturni susreti u Ivanić Gradu

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo sudjelovalo je 4. listopada 2018. na manifestaciji Hrvatsko-češki kulturni susreti i zajednički europski korijeni održanoj u Ivanić Gradu na završetku programa obilježavanja Dana europske baštine koji je organizirala udruga Prijatelji baštine u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ivanić Grad. Cilj programa bio je predstaviti bogatu baštinu naroda i kulturnih raznolikosti europskoga kontinenta, uz potrebu njene zaštite i očuvanja.

 

O aktivnostima Hrvatsko-češkog društva u razgovoru koji je vodila predsjednica udruge Prijatelji baštine Ana Gašparović govorio je predsjednik HČD-a Marijan Lipovac koji se posebno osvrnuo na bogatu izdavačku djelatnost društva, predstavivši glasilo Susreti i devet objavljenih knjiga.

 

Govorio je i o postavljanju spomen-obilježja znamenitim Hrvatima koji su živjeli, radili ili studirali u Pragu ili drugim dijelovima Češke. Najavio je da će 17. listopada u Pragu biti otkrivena spomen-ploča u čast Augusta Šenoe kao šesto spomen-obilježje postavljeno u Pragu na inicijativu HČD-a. Kao konstantu u djelovanju HČD-a u proteklih 26 godina spomenuo je suradnju s udrugama češke manjine u Hrvatskoj.

 

Prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva Zlatko Stahuljak govorio je o razdoblju kad je obnašao dužnost prvog hrvatskog veleposlanika u Pragu. Istaknuo je da mu je od velike pomoći bilo znanje češkog i poznavanje češke kulture uz koju je vezan još od djetinjstva kad je s ocem odlazio u Češku besedu Zagreb čiji redoviti gost je i danas.

 

U drugom dijelu programa član Predsjedništva Saveza Čeha Mirko Knjižek recitirao je svoju poeziju na hrvatskom i češkom jeziku, a zatim je održan nastup članova i članica Češke besede Zagrebačke županije koji su izveli nekoliko moravskih pjesama sa svog repertoara. Rad ove udruge sa sjedištem u Dubravi kraj Vrbovca koja uglavnom okuplja Čehe i osobe češkog porijekla čiji preci su se doselili iz južne Moravske predstavio je njen predsjednik Darko Dragija.

 

Pozdravne govore održali su gradonačelnik Ivanić Grada Javor Bojan Leš koji je istaknuo da i sam ima češko porijeklo, te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dražen Malec.

 

 

Marijan Lipovac

 

Snimio: Zdenko Vanjek