Hrvatsko-češki kulturni susreti u Ivanić-Gradu

(povratak)

Hrvatsko-češko društvo sudjelovalo je 4. listopada 2018. na manifestaciji Hrvatsko-češki kulturni susreti i zajednički europski korijeni održanoj u Ivanić-Gradu na završetku programa obilježavanja Dana europske baštine koji je organizirala udruga Prijatelji baštine u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Ivanić-Grad. Cilj programa bio je predstaviti bogatu baštinu naroda i kulturnih raznolikosti europskoga kontinenta, uz potrebu njene zaštite i očuvanja.

 

O aktivnostima Hrvatsko-češkog društva u razgovoru koji je vodila predsjednica udruge Prijatelji baštine Ana Gašparović govorio je predsjednik HČD-a Marijan Lipovac koji se posebno osvrnuo na bogatu izdavačku djelatnost društva, predstavivši glasilo Susreti i devet objavljenih knjiga.

 

Govorio je i o postavljanju spomen-obilježja znamenitim Hrvatima koji su živjeli, radili ili studirali u Pragu ili drugim dijelovima Češke. Najavio je da će 17. listopada u Pragu biti otkrivena spomen-ploča u čast Augusta Šenoe kao šesto spomen-obilježje postavljeno u Pragu na inicijativu HČD-a. Kao konstantu u djelovanju HČD-a u proteklih 26 godina spomenuo je suradnju s udrugama češke manjine u Hrvatskoj.

 

Prvi predsjednik Hrvatsko-češkog društva Zlatko Stahuljak govorio je o razdoblju kad je obnašao dužnost prvog hrvatskog veleposlanika u Pragu. Istaknuo je da mu je od velike pomoći bilo znanje češkog i poznavanje češke kulture uz koju je vezan još od djetinjstva kad je s ocem odlazio u Češku besedu Zagreb čiji redoviti gost je i danas.

 

U drugom dijelu programa član Predsjedništva Saveza Čeha Mirko Knjižek recitirao je svoju poeziju na hrvatskom i češkom jeziku, a zatim je održan nastup članova i članica Češke besede Zagrebačke županije koji su izveli nekoliko moravskih pjesama sa svog repertoara. Rad ove udruge sa sjedištem u Dubravi kraj Vrbovca koja uglavnom okuplja Čehe i osobe češkog porijekla čiji preci su se doselili iz južne Moravske predstavio je njen predsjednik Darko Dragija.

 

Pozdravne govore održali su gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš koji je istaknuo da i sam ima češko porijeklo, te ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dražen Malec.

 

 

Marijan Lipovac

 

Snimio: Zdenko Vanjek